Koronapandemian aikana lentomatkustaminen oli monilta osin pannassa ja tuolloin mekin olimme yli kaksi vuotta lentämättä. Tähän vaikuttivat paitsi jatkuvasti muuttuvat matkustusrajoitukset, mutta myös kesällä 2021 syntynyt tyttäremme, jonka kanssa keskityimme aluksi ainoastaan lähimatkailuun. Patoutunutta matkustushinkua onkin ollut ilmassa ja nyt kun Niina on tämän vuoden äitiysvapaalla, otamme ainutlaatuisesta tilaisuudesta hyödyn irti.
Vuoteemme kuuluu kaikkiaan kuusi lomamatkaa varsinkin, jos mukaan lasketaan tammikuun toiseen viikkoon jatkunut joululoma Suomessa. Alun perin tarkoituksena oli viettää helmikuussa myös viiden päivän hiihtoloma sisämaan Sun Peaksissa, mutta suunnitelma kuopattiin Suomessa jouluna koetun sairastelun sekä talveen väsymisen myötä.
Niinpä ensimmäinen varsinainen matka onkin nyt tulevana viikonloppuna tehtävä pikaloma Los Angelesin kyljessä sijaitsevaan Anaheimiin. Idea reissuun muodostui Anaheimiin ensi viikoksi suuntautuvan konferenssimatkani ympärille Niinan ehdotettua, että lentäisimme koko perhe Anaheimiin konferenssia edeltävänä viikonloppuna. Konferenssikeskuksen naapurissa nimittäin sijaitsee legendaarinen Disneylandin huvipuisto, jossa vietämme viikonlopun hauskoissa merkeissä.
Pikaista lomaa seuraa heti toukokuussa paljon odotettu ja huolella suunniteltu Alaskan risteily, joka on ollut haaveenamme vuosien ajan. Alaska on monella tapaa myyttinen kohde, jonka maisemat ovat täysin vertaansa vailla. Vancouverista lähtee kesäisin satoja risteilyjä kohti Alaskaa ja suuret matkustajalaivat ovat tuttu näky keskustan kyljessä, minkä vuoksi matka on ollut mielessä jo pitkään.
Suunnitelmamme on kuitenkin hieman edestakaista risteilyä erikoisempi, sillä lennämme ensin Alaskan suurimpaan kaupunkiin Anchorageen, jossa vietämme viikonlopun kaupunkia tutkien. Sieltä matkaamme bussilla läheiseen Whittieriin, jossa nousemme suureen risteilyalukseen, joka kuljettaa meidät kahdeksassa päivässä yli 3000 kilometrin matkan alas Alaskan upeaa rannikkoa aina Vancouveriin saakka. Odotuksemme risteilykokemuksen sekä mielettömien maisemien suhteen ovat todella korkealla ja toivon mukaan loppukevään usein oikukas sää suosii meitä risteilyn aikana.
Vuoden kolmas ja ehdottomasti pisin matka on peräti kahdeksan viikon mittainen pitkä kesäloma Suomessa. Matka yhdistää minun ottaman vanhempainvapaan kahden viikon etätyöskentelyyn, minkä ansiosta pystymme olemaan Suomessa käytännössä koko kesän.
Koska aikaa on niin poikkeuksellisen paljon, tulemme käymään loman aikana muutaman yön visiitillä Tallinnassa sekä tekemään viikon mittaisen asuntoautomatkan, joka on risteilyn tapaan meille uusi kokemus. Automatkan reitti on vielä laatimatta ja suunnitelman puute saattaakin olla itse suunnitelma eli antaa auton kuljettaa johonkin suuntaan kesäistä Suomea ilman sen suurempaa suunnitelmaa.
Neljäs matka on syyskuussa tehtävä pitkä viikonloppu Kelownassa. Emme ole vierailleet tässä sisämaan kaupungissa vuosiin etenkään kesäaikaan ja nyt kun ystäväperheemme muutti vastikään kaupunkiin, käymme katsastamassa miltä elämä Kelownassa näyttää.
Vuoden viimeinen suuri matka suuntautuu kauas eteläiselle pallonpuoliskolle, kun lennämme viikoksi eksoottiselle Fidzille. Tämä pieni saarivaltio on tunnettu upeista hiekkarannoistaan sekä ylellisistä hotelleistaan ja suunnitelma rantaloma lämpimässä. Kun Fiona syntyi kesällä 2021, oli ajatuksissa tuolloin tehdä rantalomamatka jonnekin lämpimään. Suunnitelma jäi kuitenkin toteuttamatta alkuaikojen vaikeuksien sekä tuolloin vielä jyllänneen koronan vuoksi, mutta ajatus pääsystä lämpimään on jäänyt itämään.
Fidzi on Vancouverista hyvin kaukana, mutta maan kansallinen lentoyhtiö Fiji Airways lentää Vancouverista ja 11,5 tunnin pituinen yölento vie meidät suoraan paratiisiin. Lokakuuhun ajoittuvaa lomaa ei ole vielä tässä vaiheessa suunniteltu kovin tarkasti, mutta se tulee muodostumaan rennosta lomailusta valkoisilla hiekkarannoilla sekä laiskottelusta riippumatossa.
Vuoden päättää kahden viikon joululoma ihan vain kotosalla, jolloin tuumaillaan kiireisen vuoden antia sekä valmistaudutaan arkeen paluuseen, kun Niina palaa tammikuussa töihin ja Livia aloittaa päivähoidossa. Suoraan sanottuna odotamme tätäkin lomaa innolla, sillä vaikka maailman eri laidoilla onkin mukava käydä, on koti monesti se paras paikka ja mikä sen ihanampaa kuin rauhallinen joulu perheen kesken.
Kiireisen vuoden aikana kaikesta tapahtuvasta kirjoittaminen tulee olemaan todella haastavaa ja odotettavissa on kirjoitusjonon kasvua. Tavoitteeni on silti kirjoittaa tapahtumista aina ajan niin salliessa, joten katsotaan miten käy ja mitä kertomuksia jää myöhemmäs tulevaisuuteen.
Kuulostaa ihan mahtavalta! Vuonna 2023 oltiin Alaskassa ja tykättiin kyllä todella paljon. Myös Fidzi on varmasti upea. Vaikka lento onkin verrattain pitkä, on se siedettävämpi kuin Suomesta