Korkea inflaatio sekä siitä johtuva päivittäistavaroiden kallistuminen ovat koskettaneet viimeisen kahden vuoden aikana kaikkia kanadalaisia. Hinnat nousivat nopeasti jopa kymmeniä prosentteja, eivätkä ne näytä merkkejä laskemisesta siitäkin huolimatta, että inflaatio saatiin syksyllä kuriin. Tämä on johtanut elämän kallistumiseen, mikä on nopeasti lisännyt kansalaisten tyytymättömyyttä johtajiinsa.
Kanadassa valtaa vuodesta 2015 saakka pitänyt liberaalipuolue ja sen pääministeri Justin Trudeau ovatkin olleet viime aikoina erittäin epäsuosittuja. Puolueen kannatus on laahannut lähes 20% tienoilla, mikä on puolet oppositiopuolue konservatiivien kannatuksesta. Tämä on puolueelle myrkkyä, sillä Kanadassa pidetään seuraavat parlamenttivaalit tämän vuoden syksyllä ja ennusteet povaavatkin hallituspuolueelle murskatappiota.
Nykyhallituksen romahtanut kannatus
Tyytymättömyyden taustalla on toki monia tekijöitä, mutta elämisen kallistuminen ja etenkin korkea ruokalasku ovat korostuneet gallupeissa selvästi. Jotain on pitänyt thedä ja tilanteen ristipaineessa liberaalit ilmoittivatkin marraskuussa uusista tukitoimista verovapaan joulun sekä alkuvuoden muodossa.
Tempaus on herättänyt nurinaa tilanteessa, jossa Kanadan talous on kuluvalla budjettikaudella peräti 48,3 miljardia dollaria alijäämäinen ja liittovaltion velkataakka on jo ennestään käsittämättömät 1,25 biljoonaa (eng. trillion). Kanadan provinsseilla on niilläkin investointivelkaa vielä toinen biljoona, nostaen koko julkisen velan huikeaan 2,201 biljoonaan dollariin, mikä on 87,7% maan vuotuisesta bruttokansantuotteesta.
Kanadan järisyttävä velkataakka
Vaikka veropaussi myytiinkin jouluun liittyvänä lahjana, teki hallitus esityksensä niin myöhään, että se tuli voimaan vasta 14. joulukuuta. Siihen mennessä moni oli jo tehnyt jouluostoksensa, me mukaan lukien. Myöskään pitkä joulumatkamme Suomeen ei tehnyt mahdolliseksi taktikoida ostoksia verovapaudesta tällä erää hyötyäksemme.
Se on harmi, sillä verovapauden piiriin kuuluu lähes kaikki ravintolaruoka, juomat sekä liuta lastentarvikkeita, kuten vaatteet, vaipat sekä autonistuimet, jollaisen ostimme hieman ennen ilmoitusta Black Fridayn alennusmyynneistä. Verotta myytäviin tuotteisiin kuuluvat myös lelut, kirjat sekä videopelikonsolit ja -pelit, joka sellainenkin tuli ostettua kuukautta liian aikaisin.
Liian aikaisin ostettu konsoli
Paljonko verovapaus olisi sitten säästänyt ostoksissa? British Columbiassa säästö olisi ollut 5% ostoksen hinnasta, sillä provinssissa verotus ostoksissa on jaettu liittovaltion (Goods and Services Tax – GST) ja provinssien (Provincial Sales Tax – PST) välillä. Joissain provinsseissa, kuten Ontariossa, verotus on yhdistetty Harmonized Sales Taxin (HST) alle. GST:n osuus kaiken myytävän verotuksesta on kuitenkin aina 5% ja PST vaihtelee nollan ja 9,975% välillä. Albertassa PST on nolla, joten ainoa vero siellä on 5% GST. Täällä British Columbiassa PST on puolestaan 7%, tehden kokonaismyyntiveroksi 12% eli alle puolet Suomen 25,5% arvonlisäverosta.
Myyntiverotus ympäri Kanadaa
Niissä provinsseissa jossa käytössä on HST, verovapaus koskee koko verotusta eli ostokset ovat siellä jopa 15% normaalia halvempia, mikä on sangen merkittävä säästö.
Vaikka säästö täällä British Columbiassa onkin ainoastaan 5%, on ollut silti ilahduttavaa nähdä miten pikaruokaravintoloissa ostoksen hinta on juuri se mitä mainostetaan. Kanadassa yrityksillä ei ole pakkoa mainostaa ostosten verollista hintaa ja pitkään jatkuneena tapana onkin ollut ilmoittaa veroton hinta, johon lyödään kassalla päälle verot. Tämä on erittäin ärsyttävää etenkin käteisellä maksaessa, sillä tuotteet hinnoitellaan perinteiseen ysiysi-tyyliin, mutta esimerkiksi $4,99 ostos onkin lopulta $5,64.
Hämäävä ysiysi-hinnoittelu
Asiaan on toki tottunut täällä asuttujen vuosien aikana, mutta se ärsyttää silti aina välillä. Onneksi sentään lentolippujen ja hotellimajoitukset ilmoitetaan nykyisin verollisella hinnalla, vuosikymmen sitten voimaan tulleen lakimuutoksen myötä, mutta muuten Kanadassa toimitaan edelleen menneiden vuosikymmenien tapaan. Yksi käytännölle annettu syy on provinssien eroava verotus, jonka vuoksi tuotetta on vaikea markkinoida esimerkiksi televisiossa verollisella hinnalla, joka olisi kaikkialla eri.
Hallituksen myöntämän verovapauden pituus on kaksi kuukautta ja myöhäisen alkunsa vuoksi se päättyy nyt 15. helmikuuta. Tempauksen hinnaksi liittovaltiolle arvioidaan $1,6 miljardia dollaria saamattomia myyntiveroja, mikä lisää valtionvelkaa.
Äänten ostelua vai aito avunanto?
Vielä tätä kalliimmaksi olisi käynyt liberaalien toinen suunnitelma postittaa noin 18,7 miljoonalle kanadalaiselle $250 dollarin ”joulushekki” verovapauden päälle. Tälle tempulle olisi kertynyt hintaa $4,68 miljardia, minkä arveltiin nostavan inflaatiota. Suunnitelmalle tuli kuitenkin stoppi jo ennen alkuaan, sillä sitä pidettiin laajalti epätoivoisena äänten ostamisena ja jakokriteereitä puutteellisina, sillä shekin olisi saanut jokainen vuonna 2023 työskennellyt ja alle $150,000 tienannut kanadalainen.
Kriitikkojen mukaan tilapäisellä verovapaalla silläkin on ainoastaan vähän vaikutusta ihmisten todellsieen toimeentuloon ja parempi ratkaisu olivatkin pysyvät veromuutokset. Niitä on kuitenkin vaikea ryhtyä tekemään talouden ollessa paraikaa epävarmassa tilassa ja budjetin ollessa kymmeniä miljardeja pakkasella, joten lisähelpotusta ei liene tulossa ennen syksyn parlamenttivaaleja.
Vaikka Suomenkaan tilanne ei varsinaisesti ole kovin häävi, niin nuo luvut ovat aivan järkyttäviä. Jo tuo yhden kauden alijäämä on aivan jäätävä.