Vuoden aikana juhlittavat pyhäpäivät ja arkivapaat ovat kaikkien rakastamia vapaapäiviä. Pyhien ajankohta kalenterissa määrittyy yleensä historiallisin sekä kulttuuriperinnöllisin syin, jotka luovat maakohtaisia eroja. Kristillisinä maina sekä Suomessa että Kanadassa juhlitaan monia pyhäpäiviä kuten joulua ja pääsiäistä samoina päivinä, mutta suomalainen korkkaa pääsiäisestä ylimääräisen vapaapäivän, kanadalaisten ollessa vapaalla ainoastaan pitkäperjantaina. Poikkeuksen tähän tekee Quebec, jossa ainoana Kanadan provinssina myös pääsiäismaanantai on vapaapäivä.
Joulun pyhät ovat yhteisiä
Provinssien välillä on useita eroavaisuuksia, sillä virallisia ja maanlaajuisia vapaapäiviä on Kanadassa ainoastaan viisi kappaletta. Nämä ovat uudenvuodenpäivä (New Year’s Day), pitkäperjantai (Good Friday), itsenäisyyspäivä (Canada Day), työväenpäivä (Labour Day) sekä joulupäivä (Christmas Day). Provinssien omia sekä osin yhteisiä päiviä on tähän päälle 5-7 kappaletta, luoden vuoden varrelle runsaasti eroavaisuuksia.
Suomen ja Kanadan väliset erot keskittyvät kuitenkin lähinnä muutamaan ajankohtaan. Kummallakin maalla on oma itsenäisyyspäivänsä vakiintuneella ja liikkumattomalla päivämäärällä (Kanada 1. heinäkuuta ja Suomi 6. joulukuuta). Pyhäinmiestenpäivä sekä samanlainen Remembrance Day ajoittuvat molemmat marraskuulle, mutta suomalainen pyhäinmiestenpäivä on ajankohdaltaan liukuva, kanadalaisen muistopäivän ollessa aina marraskuun 11. päivä, ensimmäisen maailmansodan päättymisen muistoksi.
Canada Day vuoden suurin ilotulituspäivä
Ehkä kimurantein eroavaisuus on työväenjuhlapäivä eli vappu, joka on Suomessa toukokuun 1. päivä. Kanadassa päivää juhlitaan kuitenkin näin syyskuun ensimmäisenä maanantaina eli täysin eri aikaan vuodesta kuin Suomessa. Kanadan päivä juontuu Yhdysvalloista, jossa sikäläinen Labor Day (huomaa eri kirjoitusasu) on pyhitetty syyskuulle ja toukokuun ensimmäisenä juhlitaan Amerikassa Loyalty Dayna 1920-luvulla maassa orastaneen kommunismin tukahduttamiseksi. Kanadassa lojaaliuspäivää ei juhlita, vaan toukokuun 1. päivä on täällä täysin tavallinen arkipäivä.
Kanadalaiseen ”vappuun” eivät kuulu sima tai opiskelijahaalarit, mutta tuona päivänä järjestetään kyllä monia loppukesän tapahtumia. Perinteisiä työväenparaateja järjestetään niitäkin muutamilla paikkakunnilla, mutta suurimmalle osalle kanadalaisista vappu on lähinnä kesän viimeinen pitkä viikonloppu ja rentoutumisen aikaa.
Täysin toisiltaan puuttuvia pyhäpäiviä ovat Suomen loppiainen, helatorstai ja helluntai. Kanadassa puolestaan juhlitaan Family Dayn, Victoria Dayn, Civic Holidayn kaltaisia päiviä sekä kiitospäivä Thankgiving Dayta, joita ei Suomen kalenteri tunnusta. Päivämäärät ovat kuitenkin niin vaihtelevia, että ne on joka vuosi parasta tarkastaa netistä.
Family Day menee meillä lasketellessa
Mainitsemisen arvoinen erikoisuus ovat myös vuosittain vietettävät isänpäivä sekä äitienpäivä. Näistä kumpikaan ei ole vapaapäivä kummassakaan maassa, mutta erilaiset ajankohdat aiheuttavat päänsärkyä ulkosuomalaisille ja meille kaksoiskansalaisille muistaa onnitella vanhempia oikeana päivänä. Äitienpäivä osuu onneksi molemmissa maissa samaan päivään toukokuussa, mutta isänpäivä on Kanadassa jo heti kuukautta myöhemmin kesäkuussa, kun Suomessa päivää vietetään vasta myöhään marraskuussa.
Käytännöt eri maiden välillä ovat siis monenkirjavia ja muistettavaa on paljon. Näillä puheilla toivotettakoonkin hyvää syyskuista vappua täältä Kanadasta käsin!