Mitenhän se onkin, että yleensä aina kaikki hankinnat tulevat eteen suunnilleen saamaan aikaan? Ainakin tältä asia tuntuu allekirjoittaneesta, sillä viimeisten 12 kuukauden aikana on tullut päivitettyä taloudesta löytyvää elektroniikkaa rankalla kädellä.
Päivitysrumban aloittanut ensimmäinen ostos oli uusi ja upea OLED-televisio melko tarkalleen vuosi sitten, jota tuli täydennettyä muutama kuukausi myöhemmin kotiteatterin veroisella soundbarilla. Molemmat ovat toimineet moitteettomasti ja tuottavat suurta iloa päivittäin.
Kymmenen vuotta palvelleen LCD-television päivitys uuteen alkoikin olla tarpeen ihan vain laitteen iän puolesta. Samanlainen tapaus oli myös uuden älypuhelimen osto keväällä lähes kuusi vuotta palvelleen entisen luurin tilalle. Harva viitsisi riippua vanhassa puhelimessa näin pitkään varsinkin, kun entisessä puhelimessa oli jo reliikiksi muuttunut Windows Phone -käyttöjärjestelmä, johon verrattuna uusi Nokia 9 Android-puhelin on kerrassaan loistava. 😮
Kolmas hankintalistalla pitkään ollut verme on ollut rakas pöytätietokoneeni. Saksaan muuttaessamme mukaan lähtivät vain kannettavat tietokoneet, vaikka itse olen pitänyt aina pöytäkoneella työskentelystä. Siksi sellainen tulikin hankittua Saksassa asuessa tasan kymmenen vuotta sitten keväällä 2009, jolloin investoin sen hetken uusimpaan PC-rautaan. Investointi kannattikin, sillä tietokone on ollut jokseenkin käyttökelpoinen aina näihin päiviin asti. 💡
Tietokonekomponentteja ei ole kuitenkaan rakennettu kestämään ikuisesti, joten kymmenen vuoden varrella rautaa on myös hajonnut. Prosessorin mukana tulleen tuulettimen kanssa oli ongelmia heti Kanadaan muutettuamme ja niimpä vaihdoin nestejäähdytykseen, jonka kanssa ei ole ollut mitään ongelmia yli seitsemään vuoteen.
Uuteenkin koneeseen tuli nestejäähdytys
Muutama vuosi sitten koneessani ollut oman aikansa huippu Radeon 4870X2 -näytönohjain sanoi sopimuksensa irti ja lopetti toimimasta. Olinkin tuolloin lähellä ostaa koko koneen sisukset uusiksi, mutta sain lopulta koneen toimimaan bloggaukseen riittävästi ostamalla superhalvan passiivijäähdytteisen näytönohjaimen. Vaikka sillä ei pystynytkään pelaamaan käytännössä mitään, riitti se kuitenkin nettiselaukseen ja antoi tietokoneelleni tekohengitystä aina tähän päivään saakka.
Tekohengitystä vanhalle koneelle
Tästä huolimatta koneen käyttö on ollut jo viimeiset pari vuotta varsin kökköä, sillä aiemmin valtavalta tuntunut 6 gigatavua keskusmuistia on käynyt Windows 10 -maailmassa auttamattoman vähäiseksi. Asia vain pahentui, kun yksi kolmesta muistikammasta lopetti toimimasta ja käytettäväksi jäi vain neljä gigaa muistia. Päätinkin siis, että viimeinkin oli koittanut aika pistää kaikki uusiksi kymmenen vuoden jälkeen. 💡
Projekti tietokoneen päivittämiseksi on hauska, mutta vaatii suurta perehtymistä. Vaikka olenkin koonnut tietokoneita jo kahdenkymmenen vuoden ajan, en seuraa alan kehitystä aktiivisesti, joten minulle oli täysi mysteeri mikä on uusinta uutta. Onneksi legendaarinen Tom’s Hardware Guide sivusto on edelleen pystyssä ja heidän ajantasalla olevat oppaat avittivat uusien asioiden ymmärtämisessä.
Tietokoneen päivittäminen vuosien käytön jälkeen tuntuu vaativan aina melkein kaiken vaihtamista, sillä yksittäisten osien päivittäminen johtaa aina pullonkauloihin mitkä turhattavat, kun on ostamassa uusinta uutta. Päätin kuitenkin säilyttää muutaman vielä täysin käyttökelpoisen osan kuten 27-tuumaisen näytön, hiiren, näppäimistön, kaiuttimet sekä koteloni. Ostin Saksassa sen verta suuren kotelon, että sen syöveriin mahtuu edelleenkin kaikki uusimmat osat, joten mitä sitä turhaan päivittämään täysin käyttökelpoista lootaa. Täysin käyttökelpoisia olivat myös kokoelma kiintolevyjä, jolla varastoin kaiken tietokoneellani.
Viikonlopun mittaisen perehtymisen jälkeen ostoslistalleni päätyivät uusi Intel i9-9900K prosessori, peräti 64 gigaa uusinta DDR4-muistia, Gigabyten uusi Z390 Designare -emolevy kaikilla mahdollisilla herkuilla, Samsungin 970 Pro M.2 NVMe SSD-muisti sekä Corsairin ultrahiljainen AX850-virtalähde. Olin myös päättänyt haluavani prosessorille nestejäähdytyksen ja hyvän aiemman kokemukseni perusteella ostinkin Corsairin H80i v2 -vesijäähdytyksen, joka on aiemmin omistamani version isoveli.
Uudet osat saapuivat nopeasti
Olin myös utelias kokeilemaan nestejäähdytyksen toimintaa näytönohjaimen viilennyksessä, sillä aiempi Radeonini oli aina erittäin äänekäs. Onneksi markkinoille on tullut käyttövalmiita suljettuja ratkaisuja ja niinpä päädyin ostamaan EVGA GeForce 2070 Super -näytönohjaimen integroidulla vesijäähdytyksellä. Halusin koneeseeni suunnilleen parasta saatavilla olevaa rautaa, mutta näytönohjaimissa aivan huippumallien hinnat kohoavat moninkertaisiksi sekä useaan tuhanteen dollariin. Niinpä näyttisten aivan top-5:een kuuluva GeForce 2070 Super oli hyvä ratkailu sopuisaan hintaan. Näytönohjain myös tukee RTX ray tracingia, mitä halusin eritoten päästä kokeilemaan uuden koneen kanssa. 😮
Näytönohjainkin jäähtyy vedellä
Kaikkiaan uusiin tietokoneen osiin upposi melko tarkalleen $3,000 eli hieman noin 2000 euroa. Jos olisin päivittänyt koneeni kaikki osat, kuten näytön, olisi hintalappu ollut varmasti lähempänä viittä tonnia. Ratkaisuni tuntuukin hyvältä kompromissilta, ollen kuitenkin äärettömän moderni tietokone, jolla pärjään vuosiksi eteenpäin. Ja se on tarkoituskin, sillä en suunnittele päivittäväni tietokonettani ainakaan seuraavaan viiteen vuoteen, joskin varmaan aiemmin kuin nyt kuluneet kymmenen vuotta…
Osat saapuivat kanadalaisista nettikaupoista muutamaan viikkoon ja edessä oli koneen kasaus. Edessä oleva projekti samaan aikaan sekä innosti että hirvitti minua, sillä tiesin että edessä olisi paljon tarkkuutta vaativaa puuhaa komponenttien kiinnittämisen sekä sitä seuraavaa Windowsin asennuksen parissa. Tietokoneen kasauksen periaatteet eivät ole muuttuneet vuosikymmenessä mihinkään, mutta miten kaikki mahtuu paikalleen ja miten osat saa kiinnitettyä ovat asioita joita ei tiedä täysin varmaksi ennen kuin urakkaan ryhtyy. Onneksi koteloni on tilava ja sisältää edelleen nykyaikaiset käynnit emolevyn taakse, joten emolevyn ja prosessorin kiinnitys olivat helppoja. Prosessorin nestejäähdytyksen kiinnitys onnistui myös hyvin, joskin letkut olivat aluksi hieman jäykät.
Vesijäähdytyksestä on omakohtaistakin kokemusta
Neljä muistikampaa ja valtava 64 gigatavun keskusmuisti napsahti näppärästi paikalleen ja tarjoaa valtavan tulevaisuusvaran. Nykyisin 16 gigatavuakin riittää vielä hyvin kaikenlaiseen käyttöön ja suurin osa pelaamiseen varustetuistakin koneista sisältää yleensä vain 32 gigatavua muistia. Muisti on kuitenkin sangen halpaa, joten päätin ostaa kerralla emolevylle mahtuvan maksimimäärän. Vielä astetta suurempaan 128 gigatavuun päivittäminen vaatii isompien muistikampojen ostamista, mutta en näe tarvetta järisyttävään määrään vielä vuosiin. 😕
Uusi kone vaatii yleensä uuden emolevyn
Liitäntää kerrakseen
Erittäin mielenkiintoista oli Samsungin valmistaman SSD-muistin kytkentä. M.2-liitäntä on minulle täysin uusi tuttavuus ja NVMe-muistit ovat äärettömän nopea ratkaisu Windows-levyksi. Ostamani 512GB malli palveleekin ainoastaan tässä käytössä ja käynnistää Windowsin noin puolessa minuutissa. Tässä on huomattava ero vanhaan SSD-kiintolevyyni, joka sai nyt siirtyä Photoshopille omistetuksi omaksi asemakseen.
Tietokoneeseeni kuului myös peräti viisi kiintolevyä, joista vanhaa IDE-liitäntää käyttävät Maxtor pääsi viimein eläkkeelle. Neljä SATA-kiintolevyä jatkavat kuitenkin käytössä niin, että kaksi teratavun kiintolevyä sekä kaksi kahden teratavun levyä ovat kukin peilattuna RAID1:ss. Tällöin yhteensä kuuden teratavun sisäiset levyt tarjoavat kolme teraa peilauksella varmuuskopioitua levytilaa. Ulkoisena varmuuskopiolevynä minulla on vielä peräti kahdeksan teratavun Seagate, jolle varmuuskopioin kaikki valokuvani. Tätä kirjoittaessa valokuvakansioni koko on 1,1 teratavua ja käsittää 133 000 tiedostoa, joten kaiken varmuuskopiointi on melko työläs urakka. Onneksi uuden emolevyn USB 3.1 -liitäntä lyhentää aiemmin puoli vuorokautta kestäneen täydellisen varmuuskopioin teon kolmannekseen.
Kaikkein kiintoisin uusi komponentti oli kuitenkin upouusi näytönohjain. Näyttikset ovat olleet kooltaan jo pitkään massiivisia ja GeForce 2070 Super on myös sitä. Kiinteän nestejäähdytyksen lauhdutin oli yllätyksekseni sangen pieni, mutta en tiennyt saisinko kiinnitettyä sen koteloni huipulle. Ruuvireiät sijaitsivat kuitenkin juuri oikeilla paikoilla ja kokonaisuus sujahti näppärästi paikalleen.
Näytönohjain, kuten koko tietokoneeni sisus sekä kotelo eivät ole niitä kaikkein kauneimpia, vaan kauttaaltaan mustia. Nykyisin suosittuja RGB-valoja löytyy ainoastaan emolevyltä sekä muutamasta kotelotuulettimesta. En ollut kuitenkaan varustamassa näytöskelpoista konetta, sillä koteloni sijaitsee lattialla jonne ei tule koskaan katsottua. Niinpä värivaloilla kikkailu oli minulle täysin toissijaista, vaikka nykyisin saatavilla olevat järjestelmät ovatkin melko päheitä. 💡
Valmis uusi pöytäkone
Komponenttien sekä Windowsin asennuksessa meni yksi kokonainen viikonloppu, mutta lopulta kasassa oli melkoinen pelikone. Vaikka pelaankin pääasiassa Playstationilla suuren televisioni ääressä, olin silti kiinnostunut kokeilemaan RTX-kiihdytettyjä pelejä. Näytönohjaimen mukana tulikin suomalaisen Remedyn uusin peli Control, joka ottaa kaiken irti ray tracing teknologiasta ja peli onkin todella nätti katsoa. Peli, kuten kaikki muukin kokeilemani, pyörii myös asetukset tapissa 1440p-tarkkuudella, joka on hieman vanhemman näyttöni maksimitarkkuus. Uskon että koneeni jaksaisi pyörittää pelejä myös 2160p:n täydellä 4K-tarkkuudella, hieman asetuksista karsien. Täydellinen 4K-pelaaminen olisi vaatinut melkein parintuhannen dollarin lisäinvestointia, joka ei ole tietokonepelaamiseni määrällä mitenkään järkevää.
Olen käyttänyt uutta pöytäkonettani nyt reilun kuukauden ajan ja olen siihen äärimmäisen tyytyväinen. Kaikki mahdollinen koneella tehtävä tapahtuu silmänräpäyksessä, eikä koneesta lopu resurssit kesken vaikka ajaisin useita raskaita ohjelmia rinnakkain. Lämmötkin pysyvät nestejäähdytyksen ansiosta kohdillaan, näytönohjaimen pysyessä täydellä kuormallakin 44 asteessa, joka on todella alhainen lukema. Prosessori käy hieman lämpimämpänä, sillä Corsair H80i v2 on suunniteltu hieman vanhemmille prosessoreille, mutta riittää myös i9-9900K:lle, ainakin kellottamattomana. Lämmöt ovat idlessä mukavat 35 astetta ja kuormalla 65 astetta, mikä on täysin vakaa lämpötila.
Näin ollen hankintani onkin erittäin tulevaisuusvarma ja nyt täytyy vain toivoa komponenteille edellisten kaltaista pitkää ikää. 🙂
Mitenkä Windows lisenssin siirto? Windows 10? Toihan pitäisi periaatteessa onnistua vaikka kaikki komponentit on vaihdettu. Itsellä on varakopio ulkoisella kiintolevyllä järjestelmälevystä. Luulen että sen voisi palauttaa vaikka osia olisi vaihdettu.
Vaatii varmaan soittoa Microsoftille kuitenkin.
Itsellä nykyisellä SSD-levyllä (1,5 vuotta vanha) käynnistys kestää myös tuon n. 30 sek.
Kymmenen vuotta vanha I9 2600@ 3400, 16 Gt RAM
Päivitys on kohta edessä, vaikka emolla ei näy pullistumia.
Terve Pauli,
Windows-lisenssin kanssa ei ollut mitään ongelmia ja käynnistys on tosiaan nopeaa SSD-levyllä. Vanha SSD-levynikin latasi sen nopeaan, joten ero NVME-muistiin ei ole aivan järin suuri. Vanhojen osien luotettavuuden vuoksi päivitys uudempaan kuitenkin kannattaa ja M.2-liitäntä löytyy nykyisin kaikista uusista emolevyistä.
Koneesi kuulostaa speksien perusteella vielä ihan käyttökelpoiselta ja kolme vuotta omaani uudemmalta (i7-2600 julkaistu 2011, kun oma i7-940 oli vuodelta 2008). Suurin ongelma vanhan koneeni kanssa oli keskusmuistin määrä, sillä 6GB ei ole järin paljon tänä päivänä. 16 gigatavulla pärjää varmasti vielä hyvin, joten en näkisi sinulla olevan kiirettä päivittää jollet sitten halua päästä pelaamaan uusimpia pelejä tai jokin osa hajoa. 🙂