Blogini lukijat tietävät, että valokuvaus on lähellä sydäntäni. Valokuvien lukumäärä täällä blogissa on yli 8500 kuvaa ja kotikoneeni kiintolevyllä tiedostoja lymyää 134 000. Tästä syystä kuvauslaitteiston onkin syytä olla kunnossa ja oleellinen osa päivittäistä valokuvaamista on aina taskussa kulkeva kamerakännykkä. Itse en kuitenkaan jaksa juosta uusimman ja viimeisimmän kännykkämuodin perässä, mutta aina välillä markkinoille tulee jotain aidosti uutta tarjoava malli, johon on pitää perehtyä lähemmin.
Edellinen kännykkäni oli Nokia Lumia 1020 vuodelta 2013, joka muistetaan massiivisesta 41 megapikselin kennostaan. Kyseessä oli suuremmasta määrästä pikseleitä kuin ammattilaisten järjestelmäkameroissa ja lukema ylitettiin kännyköissä vasta aivan äskettäin. Käytännössä Lumian rajat tulivat kuitenkin nopeasti vastaan ja puhelimen käyttämän Windows Phone käyttöjärjestelmän kuolema teki sen käytöstä lopulta melkein mahdotonta.
Kitkutin silti Lumian varassa lähes viisi ja puoli vuotta, ennen kuin markkinoille tuli jotain uutta ja mullistavaa. Entisenä nokialaisena olin pitänyt silmällä Nokian brändin lisenssoineen HMD Globalin tuotoksia ja vuosia uumoiltu uusi lippulaiva Nokia 9 PureView julkaistiin viimein helmikuussa 2019. Kuten on ollut tyypillistä jo vuosia, Nokian puhelimilla ei ole ollut suoraa edustusta Kanadassa, joten jouduin tilaamaan puhelimen Amerikan puolelta legendaarisesta B+H Photosta, josta luuri saapui postilla huhtikuun alussa.
Pitkän odotuksen päätös
Nokia 9 on Android-käyttöjärjestelmän päälle rakennettu älypuhelin, joka oli itselleni ensimmäinen kosketus Androidiin. Paljon parjattu Windows Phone ei ollut oikeasti huono ja Androidin opettelu ottikin tovin. Kaikkeen kuitenkin tottuu ja Androidin laaja tuki sekä ominaisuudet ovat ylivertaiset. Varsinkin kattava valikoima appiksia on jotain mihin en ollut tottunut ja tuki jatkuu näin vuotta myöhemminkin vahvana kiitos Android One päivitysohjelman, johon Nokia 9 Pureview kuuluu, saaden uusimmat Android päivitykset ensimmäisten joukossa.
Puhelimen kaikkein kiintoisin ominaisuus on kuitenkin sen kääntöpuolta hallitseva peräti viiden kameran järjestelmä, joka oli ilmestyessään ainutlaatuinen ominaisuus matkapuhelinmarkkinoilla. Vaikka useamman kameran kokoelma onkin sittemmin vakiintunut osaksi lippulaivakännyköitä, ovat Nokia 9:n kuoren sisään integroidut kamerat edelleen jotain mitä edes Apple ja Samsung eivät ole pystyneet toistamaan. Kännykän takapuoli onkin täysin lättänä ilman rumasti törröttävää kameramoduulia, mistä HMD Globalin muotoiluosastolle täydet pisteet.
Vaikka viisi kameraa ei olekaan enää täysin ainutlaatuista, on Nokia 9:n toimintaperiaate silti uniikki. Kaikki viisi 12 megapikselin kameraa toimivat nimittäin yhdessä, napaten samalla hetkellä tismalleen saman valokuvan ainoastaan hieman eriävällä valotuksella. Kolme kuvista on värikuvia ja kaksi mustavalkoista, joista kännykkä yhdistää yhden valokuvan. Tällä päästään melko verrattomaan valodynamiikkaan vapaasti valittavalla syväterävyysalueella, joka nojaa laskennallisten kikkojen sijaan optiikkaan. Kuvaushetkellä tallentuva raakadata mahdollistaa myös valokuvien laajemman jälkieditoinnin tietokoneella.
Hienosti integroitu kamerajärjestelmä
Nokia 9 PureView profiloituukin ”ammattilaisen kamerana”, joka vaatii hieman enemmän työskentelyä huikeiden tulosten eteen, mutta joka taipuu kuvaustilanteisiin paremmin kuin kilpailijat. Tämä innostikin itseäni, eikä puhelimen markkinointi edulliseen $699 hintaan sekään haitannut yhtään päätöstäni tilata puhelin itselleni.
Miten puhelin on sitten kestänyt käytössä vuoden verran ja onko mainospuheissa perää? Android-älypuhelimena Nokia 9 PureView on pärjännyt loistavasti ja toimii edelleen nopeasti. Myös kamerapuolella se lunastaa ison osan lupauksistaan, mutta kännykkää vaivaavat muutamat kompromissit.
Ensimmäinen kompromissi on pahasti myöhästyneen kännykän tuominen ulos vuoden 2019 alussa vanhalla Snapdragon 845 prosessorilla, joka oli vuoden 2018 huippumalli ja kalpenee vuonna 2019 julkaistun 855:sen rinnalla. Vaikka 845 onkin normikäytössä aivan riittävä, ei se ole tarpeeksi nopea kamerajärjestelmän vaatimaan kuvien yhdistämiseen, joka vie joka kuvalta noin 15 sekuntia ennen lopputuloksen näkemistä. Hitaus syö miestä ja sitä esiintyy harmillisesti myös kamera-applikaation sisällä kuvausmoodien välillä vaihdettaessa.
Kuvien yhdistämisen lopputuloksena syntyy hieman HDR-kuvia muistuttava valokuva, joka on kuitenkin onnistuessaan laadukas. Parhaimpana asiana kirkkaat ja tummat osat yhdistyvät saumattomasti miellyttäväksi lopputulokseksi, jossa taivas ei ole aina ylivalottunut. Koska valokuvat otetaan täsmälleen samalla hetkellä, ei kuviin myöskään synny muiden kameroiden peräkkäisiin HDR-kuviin syntyvää epätarkkuutta, mikä on todella iso plussa. Toki nokialainenkin tuottaa suttua kuvan tärähtäessä, mutta tarkennus toimii pääosin hyvin.
Valokuvien värisävyt ovat myös ainakin itseäni miellyttävän neutraalit, moniin muihin kännyköihin verrattuna. Jos kuvien halua näyttävän dynaamisemmalta, se on helppo tehdä jälkikäteen joko puhelimella tai tietokoneella. Samaan aikaan on kuitenkin todettava, että Nokia 9 PureViewn värilämpötila on varsinkin pilvisellä säällä hieman punertava, vaatien pientä jälkisäätämistä.
Puhelimen ominaisuudet mahdollistavatkin täten valokuvien laajan säätämisen ja vuoden aikana olen päätynyt siihen tulokseen, että säätämistä jaksaa loppujen lopuksi vain tiettyyn pisteeseen saakka. Käytännön syistä painottaisinkin helppokäyttöisyyden tärkeyttä kamerakännykän valinnassa, sillä suurin osa valokuvista on aina vain pikaisia räpsäyksiä, joita ei jaksaisi tai olisi syytä joutua mitenkään säätämään. Tästä iso plussa Applen puhelimille, joiden kuvat ovat usein ”tarpeeksi hyviä” sellaisenaan.
Nokia 9 PureView mainoskuva
Arvostan kuitenkin suuresti rohkeutta uudenlaisen lähestymistavan suhteen, mikä tekee Nokia 9 PureViewn omistamisesta erityistä. On kuitenkin harmi, että 20 megapikselin etukamera on takakameraan verrattuna surkea ja kärsii todella helposti ylivalotuksesta. Videokuvaus onnistuu puhelimella 4K-tarkkuudella ja on kelvollista, mutta ainakin itse videokuvaan vain harvoin, joten ominaisuus on jäänyt vähälle käytölle.
Ehkä kaikkein harmillisinta on erillisen zoom- ja laajakulmalinssin puute, jotka ovat yleistyneet muista kameroista. PureViewillä zoomaaminen on käytännössä otettavasta valokuvasta digitaalisesti croppaamista, minkä laatu heikkenee todella nopeasti. Myös puuttuva kuvanvakain häiritsee, mikä teki Lumia 1020:stä paremman hämäräkameran.
Nokia 9 PureView ei siis ole täydellinen kamerapuhelin ja siinä on merkittäviä kompromisseja. Ovatko nämä sitten deal breakereita riippuu käyttäjästä, mutta viiden kameran yhteistoiminta on todistetusti konseptina toimiva ja puhelimen muotoilu todella kaunis. Valitettavasti arjen käytettävyys sekä prosessorin hitaus syövät käyttämisen iloa, ja esimerkiksi sormenjälkitunnistus ei toimi puhelimessa alkuunkaan.
On siis ymmärrettävää ettei Nokia 9 PureViewistä tullut myyntihittiä, joskaan sellaiseksi sitä ei ollut tarkoitettukaan. Puhelin tuli myyntiin rajoitettuna eränä, minkä vuoksi sen löytäminen ja tilaaminen oli pitkään vaikeaa. HMD Globalin suunnitelmat ja strategia Nokia-puhelinten ympärillä ovat olleet aina hitusen epäselviä, mutta ainakin heiltä tulee aina välillä markkinoille jotain massasta erottuvaa uusilla ideoilla, mitä on pakko kunnioittaa.
Päivitys – 26. marraskuuta 2023
Nokia 9 PureView säilyi lopulta päivittäisenä käyttöpuhelimenani aina kevääseen 2023 saakka, jolloin se vaihtui upouuteen Samsung Galaxy S23 Ultraan. Vaikka Nokia välttikin vielä tuolloin normaalissa käytössä, ilmeni kameran kanssa suuria ongelmia, joita on ilmennyt myös muilla puhelimen omistavilla. Pahinta oli kameran äärimmäisen hidas käynnistyminen sekä täydellinen jumitus, joihin ei vain löytynyt minkäänlaista ratkaisua ja mikä teki valokuvaamisesta lähes mahdotonta. Tämä olikin viimeinen pisara jättää Nokian puhelimet ainakin tällä erää taakse ja kokeilla josko ruoho olisi vihreämpää korealaismerkin puolella.
Alla on vielä muutamia Nokia 9 PureViewillä otettuja valokuvia. Kuvia on retusoitu hieman Photoshopissa, joten kuvat kertovat lähinnä miten onnistuneiksi puhelimella otettuja kuvia voi muokata.
Valokuvaus on yksi tämän blogin sivuteema ja ottamiamme valokuvia on näytillä tuhansia. Lieneekin paikallaan lausua muutama sana käytössämme olevasta kuvaslaitteistosta. Tarkoitus ei ole esitellä tarkkaan mitään laitteiston osaa, sillä tämän tekevät paljon paremmin netin kymmenet kamerasivustot (tässä eräs itseäni miellyttävä). Sen sijaan kerron käytännönläheisesti omista käyttökokemuksestani ja huomioistani pitkän käytön jälkeen.