Sateinen halloween

Halloween on anglosaksisissa maissa sekä erityisesti Pohjois-Amerikassa joka vuosi lokakuun viimeisenä päivänä vietettävä erittäin suosittu juhlapäivä. Juhlan nimi tulee pyhäinpäivän aatosta (All Hallows’ Eve), sillä perinteisesti Suomessakin vietettävä pyhäinpäivä on ollut heti seuraavana (marraskuun ensimmäisenä) päivänä. Halloween pohjautuu alunperin kelttiläisten kansojen talven alkamiseen, jolloin tämän maailman ja yliluonnolliset maailman rajat katoavat luonnon kuihtuessa syksyllä ja talven alkaessa. Keltit uskoivat, että rajojen katoaminen saa henget ja muut tuonpuoleisen asukkaat liikkeelle, minkä vuoksi asumusten lähistöllä poltettiin kokkoja pahojen henkien karkottamiseksi.

Pohjois-Amerikkaan tapa tuli uudisasukkaiden mukana, jossa siitä muodostui 1900-luvun puolivälin tienoilla nykyisen kaltainen juhla. Moderniin halloweeniin kuuluvat olennaisina osina kaiverretut kurpitsat, pelottavat asut, koristeet sekä karkit ja kepposet. Juhlan symbooliksi muodostuneet kurpitsalyhdyt (eng. Jack-o’-lantern) pohjautuvat tarinaan Jack nimisestä juoposta, jota ei kelpuutettu taivaaseen eikä helvettiinkään. Jack onkin aina siitä lähtien etsinyt itselleen lepopaikkaa pirun hänelle antaman hiilen valossa, jonka hän säilöin evääksi ottamansa nauriin sisään. Alunperin juures oli Britanniassa ja Irlannissa yleinen nauris, jolle tavattiin kaivertaa henkiä pelottavat kasvot. Amerikan puolella nauris vaihtui kuitenkin paikallisesti paremmin tarjolla olevaan sekä paljon suurempaan kurpitsaan, joka on juhlan nykyinen tunnus.

Kurpitsan kaivertamisesta on tullut nykyisin jopa melkoista taidetta, sillä erilaisten kasvojen lisäksi kurpitsan kylkeen voi kaivertaa mitä hyvänsä aiheita. Niinan työpaikalla järjestettiin eilen kurpitsan kaiverruskisa, jossa heidän toiseksi sijoittunut tiiminsä kaiversi Ironman aiheisen teoksen. Kurpitsa näyttääkin kännykkäkuvissa ihan esikuvaltaan.



Kurpitsan kaiverruksen vaiheet

Valmiit kurpitsat jonossa

Ironman-kurpitsa

Kaivertaminen toimii niin, että ensiksi kurpitsa leikataan päältä auki ja koverretaan sitten sisältä ontoksi. Tämän jälkeen itse laadittu (tai ostettu) piirustus tulevasta kuviosta piirretään kurpitsan pintaan, jonka jälkeen kuvio kaiverretaan tehtyjen viivojen mukaan. Ja valmista tuli!

Trick-or-treat eli karkki tai kepponen on toinen nykyisin halloweeniin kiinteästi kuuluva tapa. Se yleistyi Pohjois-Amerikassa 1950-luvulla ja siinä lapset pukeutuvat halloween-iltana mitä moninaisimpiin (yleensä pelottavia aiheita oleviin) asuihin ja kiertävät naapurustossa ovelta ovelle, pyytäen karkkia. Jos karkkia ei ole saatavilla, saattaa seurauksena olla talon asukkaalle kepponen, minkä vuoksi tapaa paheksuttiin sen alkuaikoina. Sittemmin tapa on kuitenkin vakiintunut ja varsinkin lapsirikkaissa omakotitalolähiöissä ollaan valmistautuneita pienten vierailijoiden tuloon.

Pukeutuminen ja koristelu ovat suuri osa halloweeniä ja pukuihin laitetaan paljon aikaa ja vaivaa. Lapset tarvitsevat pukunsa karkkikierrokselleen ja vanhemmat suuntaavat pukujensa kanssa lukemattomiin pitkin kaupunkia järjestettäviin halloween-bileisiin. Kaupat ovat tietenkin huomanneet markkinaraon jo kauan sitten ja myynnissä onkin sen tuhat erilaista aiheeseen liittyvää tilpehööriä. Halloween-bisneksen koko lasketaankin pelkästään Pohjois-Amerikassa nykyisin jo monissa miljardeissa. Huikeimmat rakennusten koristukset ja valoinstallaatiot tehdään tietenkin American ihmemaan puolella, kuten tässä videossa nähdään. Ja jouluna sitten vähän toisella tunnelmalla…

Harmillisesti tämän vuoden halloween-ilta oli erittäin sateinen, minkä vuoksi mekään emme lähteneet ilta-aikaan kaupungille katsomaan ihmisten rakentamia koristuksia. Alla on vain pari valokuvaa muutamasta hieman enemmän koristellusta rakennuksesta, jotka huomasin tänään työmatkallani. arempia valokuvia paikallisista halloween-koristuksista sekä asusteista löytyy esimerkiksi täältä.

Muutama koristeltu talo East Vancouverissa

Halloween on ihan mukava juhla, jota juhlitaan jossain määrin myös Saksassa. Pohjois-Amerikassa juhla on kuitenkin paljon suurempi ja siitä onkin kohkattu melkein kuukausi etukäteen. Siinä valossa ei olekaan ihme, että juhla on joulun jälkeen toiseksi pidetyin, tosin kova kilpailija on Thanksgiving Dayn syöpöttely.

Yleensä halloween-ilta päättyy ilotulitusten ampumiseen ja näin myös eilen illalla. Katselimme asuntomme ikkunoista, miten ympärillä levittyvillä asuinalueilla ammuttiin raketteja, kuin uutena vuotena konsanaan. Ja jos oli sateesta jotain hyötyä, niin sen kerrottiin vähentäneen poliisille saakka raportoituja tihutöitä, eli niitä kepposia.

(Yhteensä 1 014 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.