Entinen suomalaisyhteisö Finn Slough

Vancouverin eteläpuolella sijaitseva reilun 198 000 asukkaan Richmond  on suurimmalle osalle tuttu Vancouverin kansainvälisen lentokentän sijaintipaikkana. Metropolialueen neljänneksi suurimman kaupungin asujaimisto tunnetaan myös etnisesti rikkaana, sillä asukkaista peräti 76% on ei-valkoista, suurimman ryhmän ollessa kiinalaiset huomattavalla 53% osuudellaan kaupungin asukkaista. Paljon vähemmän tunnettua on kuitenkin, että Etelä-Richmondissa sijaitsee pieni pala suomalaishistoriaa, Finn Sloughin pieni kalastajakylä.

Richmond sijaitsee Lulu Island nimisellä suurella saarella, jota rajaavat mahtavan Fraser Riverin suuaukon eteläinen ja pohjoinen haara. 1800-luvulla Kanadaan ja sen länsirannikolle muutti Suomesta tuhansia kotimaansa pulaa sekä nälkää pakenevia siirtolaisia, jotka opittiin nopeasti tuntemaan uutterina työläisinä. Suomalaiset työllistyivät yleensä muiden maahanmuuttajien tavoin metsätöihin tai kaivoksiin, jotka olivat rankkoja ammatteja. Osalle kertyi työstä kuitenkin säästöjä, joiden avulla ryhmä suomalaisia osti vuonna 1890 itselleen palan maata Lulu Islandin eteläosasta.

Entinen suomalaisyhteisö

Suomalaisten suunnitelmissa oli vaihtaa raskaat työt kevyempään kalastukseen, johon kalaa pullollaan oleva Fraser River tarjosi loistavat mahdollisuudet. Alue oli soista ryteikköä, mutta sisukkaat asukkaat raivasivat sinne tien, joka sai nimekseen Finnland Road. Tien päähän rakennettiin sauna, jonka ympärille kasvoi pieni kalastajayhteisö. Kylän sukuihin kuuluivat sellaiset perheet kuin Jacobsonit, Haasaset sekä Manniset, jotka kaikki harjoittivat kalastustoimintaa Fraser Riverillä.

Alue yhteisön alkuvuosina

Kun kaikki ei ollut vielä rempallaan

Richmond oli vielä tuohon aikaan epämääräinen kokoelma tuppukyliä, joista kesti matkata Vancouveriin kokonainen päivä. Kylät kuitenkin kasvoivat ja varsinkin Finn Sloughin kautta kulki monia suomalaisia matkallaan Vancouverinsaarelle rakentuvaan Sointulaan, josta muodostui lopulta merkittävä suomalaisyhdyskunta.

Vehreä rantapusikkoa

Finn Slough jatkoi verkkaista eloaan nopeasti teollistuvan kalastuksen keskellä, mutta lopulta kaikki kalastustoiminta keskittyi suurempaan Stevestoniin Fraser Riverin suuaukolla. Finn Sloughin alueella asui parhaimmillaan parikymmentä perhettä ja noin viitisenkymmentä ihmistä, mutta vuosien varrella asukasluku on laskenut kolmeenkymmeneen, joista suurimmalla osalla ei ole enää suomalaisia sukujuuria. Monet suomalaiset muuttivat kylästä 1900-luvun puolivälissä sitä ympäröiville seuduille, josta nämä ostivat itselleen maata. Aluetta halkovan tien nimi lyhentyi muotoon Finn Road ja sen varressa on nykyisin hulppeita huviloita, joiden oletan kuitenkin olevan aasialaisten tulijoiden hallussa.

Nykyinen rehevöitynyt taitelijayhteisö

Paikka on ulkosuomalaisille mielenkiintoisa vierailla sen Suomeen liittyvän historian vuoksi, joskin kylässä on varsinaista nähtävää vain vähän ja kaikki on pahasti rempallaan. Aiemmin kalastusaluksia suojannut satama on sittemmin rehevöitynyt pahasti ja vanhoja kalaveneitä lahoaa kasvuston joukossa. Asuinrakennukset ovat osittain alkuperäisiä ja tyyliltään melkoisia hökkeleitä.

Verkkaista elämää

Merkittävä osa nykyisistä asukkaista on taiteilijoita, joilla on yhdistys joka pyrkii kehittämään alueen toimintaa sekä pienessä määrin myös matkailua. Alueella on nopea pyörähtää ja suomalaisena se kannattaakin tsekata ikkunana alkuperäisten suomalaissiirtolaisten elämään.

(Yhteensä 402 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.