Meillä eletään paraikaa todella jännittäviä aikoja, sillä tyttäremme syntymän laskettuun aikaan on ainoastaan noin viikko aikaa! Tämä tarkoittaa, että synnytys voi käynnistyä käytännössä lähes minä päivänä tahansa ja taloudessamme voikin olla hyvin pian pieni uusi asukas!
Vaikka tulevat hetket ovatkin ensikertalaiselle erittäin jännittäviä, on tulevan eteen tehty valmisteluja jo hyvän aikaa. Osa valmisteluista alkoivat jo raskauden tullessa tietoomme ja hankintoja alettiin suunnitella tarkasti kevään aikana. Tiedossa onkin ollut valtavasti aivan uusiin asioihin sekä täysin erilaiseen maailmaan tutustumista, mikä on pitänyt meidät molemmat kyllä erittäin kiireisinä.
Vauvaostoksilla
Vaatteita on riittämiin
Varsinaisia vauvanvaatteita meidän ei ole tarvinnut juurikaan hankkia, sillä vauvan vaatetuksesta ovat kyllä pitäneet huolen niin isovanhemmat kuin Suomesta saapunut äitiyspakkauskin. Ensimmäinen isompi ostos olivatkin lastenrattaat, mikä oli onneksi päätöksistä kaikkein helpoin. En tiennyt lastenrattaista etukäteen juuri mitään, mutta täällä Kanadassa lähes kaikilla tuntuu olevan käytössään UppaBaby Vista, jonka uusimman V2-mallin tilasimme liikkeessä suoritetun ”koeajon” jäljiltä. Malli on äärimmäisen kevyt ja monipuolinen, minkä lisäksi sitä voi laajentaa kymmenin eri vaihtoehdoin, tuoden joustavuutta pitkälle tulevaisuuteen.
Upouudet rattaat
Helpon päätöksen jälkeen edessä olikin vaikeampi, mutta vähintään yhtä tärkeä päätös pinnasängystä. Päätöksestä teki hankalan se, että saatavilla on kymmeniä ja taas kymmeniä erilaisia malleja. Halusimme ehdottomasti laadukkaan puusta valmistetun vauvansängyn ja tykästyimme kovasti norjalaisen Stokken Sleepi-mallistoon, joka kasvaa lapsen mukana. Pienimmässä muodossaan kyseessä on todella söötti pyörillä liikuteltava sänky, jota jatketaan lapsen kasvaessa lopulta sängyksi aina kymmeneen ikävuoteen asti.
Lapsen mukana kasvava sänky
Malli on sangen tyyris, joten päädyimme selaamaan käytettyjen vauvatavaroiden loputtomia markkinoita. Löysimmekin version kolmanneksen hintaan, joka oli saatavissa ilahduttavasti kirsikkapuun värissä, mitä ei jostain syystä enää valmisteta. Noudimme sängyn myyjältä jo keväällä, mutta aloimme kasaamaan sitä vasta toukokuun lopussa. Harmiksemme sängystä puuttui osia, joista vain osan myyjä onnistui löytää varastostaan. Ruuveja puuttui runsaasti, mutta onneksi niitä sai tilattua pussillinen netistä, millä saimme lopulta sängyn kasaan.
Söötti Stokke Sleepi
Niina viimeisteli sängyn vielä ompelemallaan kauniilla uudinverholla, mikä kruunasi pienen sängyn. Pyörillä varustettua pinnasänkyä on myös helppo liikuttaa ja sen voi tuoda sänkymme viereen kun vauva tarvitsee enemmän huomiota tai silmälläpitoa.
Luetun mukaan vauvan jatkuva tarkkailu onkin ensikertalaisille vanhemmille runsaasti stressiä aiheuttavaa, joten ostimmekin käytettynä Owlet Smart Sock 2 -älysukan. Vauvan jalkaan laitettava pieni sukka mittaa vauvan hapenottoa sekä pulssia ja ilmoittaa poikkeavista arvoista suoraan käyttäjän kännykkään. Toivon mukaan tämä auttaa vanhempia saamaan unta, kun tietää jonkin valvovan vauvan unta tämän elämän tärkeinä ensimmäisinä kuukausina.
Älysukka tuo mielenrauhaa
Pieni vauva tarvitsee myös useita erilaisia istuimia sekä makuupaikkoja, mistä käsin tämä voi ihmetellä maailmaa turvallisesti. Ruotsalaisen BabyBjörnin pieni sitteri on helppo ja kätevä kuljettaa huoneesta toiseen. Lisäksi saimme tuttaviltamme lainaan motorisoitu vauvakeinun, joka on kuulemma hengenpelastaja, jossa lapsi viihtyy ja nukahtaa helposti.
Hengenpelastajaksi kehuttu keinu
Hyvä hankinta oli myös Stokken legendaarinen Tripp Trapp -syöttötuoli, joka on laadukas laitos. Laadun puolesta puhuu se, että tuoleja myydään vielä vuosienkin jälkeen lähes alkuperäiseen hintaan, minkä vuoksi päädyimmekin ostamaan sellaisen uutena. Vauvahan ei tarvitse syöttötuolia vielä aikoihin, mutta Tripp Trappiin saa näppärän lisäosan, josta käsin vauvaa voi katsella keittiössä puuhastellessaan.
Laadukas Tripp Trapp
Viimeinen suurempi hankinta on liittynyt auton turvaistuimeen, jonka kanssa on riittänyt pähkäilyä. Suomessa Autoliitto testaa vuosittain kymmeniä tuotteita ja pitää tuloksista hyvää kirjaa, auttaen turvallisen mallin valinnassa. Pohjois-Amerikassa ei kuitenkaan myydä samoja merkkejä ja malleja, joten tuloksia ei voi soveltaa tänne sellaisenaan. Hassusti ja hieman yllättäen Kanadasta tai Yhdysvalloista ei löydy virallista instanssia joka suorittaisi törmäystestejä turvaistuimille. Amerikkalainen Consumer Reports suorittaa toisinaan turvatestejä, mutta useimmiten pitää vain luottaa siihen, että kaikkien myynnissä olevien mallien pitää lain mukaan täyttää molemmissa maissa asetetut (muttei siis virallisesti valvotut) turvakriteerit.
Valinta onkin hankala, sillä internetistä löytyy yhtä monta testivoittajaa kuin on mallejakin. Mietimme myös pitkään miten järkevää on ostaa vain vauvalle soveltuva liikuteltava turvakaukalo, sillä sen käyttöikä on lyhyt ja tarve automatkoille on tällä hetkellä hyvin pientä. Mietimmekin josko olisi kannattavampaa ostaa suoraan lapsen kanssa kasvava käännettävä turvaistuin, joita on markkinoilla runsaasti.
Lopulta tilattu turvakaukalo
Mallien fyysisestä koosta on kuitenkin todella vaikea saada selkoa ja varsinkin vauvavaiheessa oleellinen istuimen kääntäminen selkä menosuuntaan vie valtavasti tilaa. Vaikka uusi automme onkin edellisiä autojamme tilavampi, ei senkään takapenkeillä ole tarpeeksi tilaa kaikkein suurimmille istuimille.
Päädyimmekin lopulta saksalaisen Cybexin Aton 2 -malliin sen pienen koon ja keveyden vuoksi. Malli eroaa eurooppalaisesta versiostaan ja Aton 2 on sekavasti uusin Pohjois-Amerikassa myytävä malli samaan aikaan, kun Suomessa myydään Atonin viidettä versiota. Tämä ristiriitaisuus tekeekin tulosten vertailusta vaikeaa, sillä erinäisiä alamalleja on olemassa niin vietävästi. Suurena bonuksena turvakaukalon saa adapterilla kiinni UppaBabyn rattaisiin, mikä tekee siitä erittäin käytännöllisen.
Näillä suuremmilla hankinnoilla koemmekin olevamme nyt valmiita tulevien päivien koitokseen ja uuden vauva-arjen alkuun pienen tyttömme kanssa. Jännittäviä aikoja!