Yksi Vancouverin suurimpia kruununjalokiviä on Downtownin niemimaan kärjessä sijaitseva 405 hehtaarin kokoinen Stanley Park. Vehreää metsäpuistoa kiertää maailmankuulu rantareitti Seawall ja sen sisuksissa kulkee lukuisia kävelypolkuja puiston monien nähtävyyksien ja hiekkarantojen välillä. Nyt tämän kymmenientuhansien ulkoilijoiden vaaliman puiston yllä leijuu kuitenkin synkkä pilvi, sillä puiston siimeksessä vaanii ulkoilijoita metsästävä peto.
Stanley Park on monenlaisten eläimien koti, joista näkyvimpiä ovat kymmenet pesukarhut. Puistoa asuttavat kuitenkin myös jänikset, haisunäädät sekä majavat, joille kaikille se on koti aivan suurkaupungin ytimessä. Karhujen ja puumien kaltaiset täkäläiset petoeläimet ovat kuitenkin pysytelleet puistosta poissa, mutta viime joulukuusta lähtien puiston alueella on alettu raportoida lisääntyvästä määrästä hyökkäyksiä ihmisiä kohtaan.
Stanley Parkin asukkaita ja maisemia
Pahantekijänä ovat kojootit, joita arvioidaan asuvan puistossa tällä hetkellä ainakin 12 kappaletta. Normaalisti kojootit välttävät ihmiskontaktia, mutta tämän vuoden aikana yksittäinen kojootti tai lauman jotkin yksilöt ovat alkaneet hyökkäämään selittämättömästi ihmisten kimppuun niin, että hyökkäyksiä on tilastoitu jo yli 40. Hyökkäysten yhteydessä ihmisiä on purtu raajoihin ja uhreista kaksi ovat olleet pieniä lapsia.
Hyökkäysten syyksi on esitetty ihmisten eläimille jättämää ravintoa sekä roskia, jotka ovat totuttaneet eläimet ihmisten tuoksuun. Viranomaiset tutkivat esimerkiksi raportteja Instagram-idiooteista, joiden sanotaan tuoneen puistoon ruokaa vain saadakseen sosiaaliseen mediaan poseerauskuvan kojootin kanssa. Mahdollisena pidetään myös että puistossa majailevat kodittomat jättävät jälkeensä runsaasti roskaa, joka olisi ongelman taustalla. Joidenkin ”asiantuntijoiden” mukaan eläinten poikkeuksellisen käytöksen voisi aiheuttaa myös Vancouverissa kaikkialla olevat huumeidenkäyttäjät, joiden jättämiä pillereitä kojootit popsisivat.
Kojooteille kelpaa kaikki liikkuva
Häpeällinen tosiasia kuitenkin on, että tapaus on saanut Vancouverin jo aiemmissa kohuissa pahasti ryvettyneen puisto-osaston antautumaan ongelman edessä täysin ja ainoana toimenaan sulkemaan puiston ihmisiltä iltaseitsemän jälkeen. Villieläimistä vastaavat viranomaiset ovat sentään toimineet asiassa ja ampuneet tähän mennessä kuusi kojoottia, mikä ei ole kuitenkaan vähentänyt hyökkäyksiä ja saanut luontoväen sotajalalle.
Ongelma joka ei poistu kielloilla
Asian suhteen ollaankin nyt pattitilanteessa, sillä eri viranomaiset pakoilevat vastuutaan ja pallottelevat asiaa toistensa välillä. Samaan aikaan hyökkäykset jatkuvat tuhansien ihmisten vieraillessa puistossa ja pelkona onkin, että joku vielä kuolee hyökkäyksessä. Mediatietojen mukaan tammikuussa hyökkäyksen kohteeksi joutunut nuori hölkkääjä tarvitsee vielä tänä päivänäkin terapiaa, joten kojootit muodostavat ihmisille ja erityisesti lapsille todellisen vaaran.
Samaan aikaan luontoväki tarjoaa avuksi ainoastaan pehmeitä keinoja, kuten puiston pysyvää luovuttamista kojoottien (ja muiden villieläinten) elintilaksi. Se on tietenkin täysin absurdi ehdotus suurkaupungin keskustassa, eikä poistaisi ongelmaa millään tavalla. Aktivistit voivat kuitenkin saada toimillaan jopa koko maan polvilleen, joten Vancouverin pölhöjen päättäjien pään kääntely ei ole kummoinenkaan temppu.
Upea puisto villieläinten armoilla
Aihe on silti pienestä koomisuudestaan huolimatta vakava ja erittäin harmillinen, sillä Stanley Park on niin mahdottoman upea paikka ulkoilla. Hyökkäyksistä johtuen sinne ei kyllä tällä hetkellä uskalla mennä, joten toivoa sopii että joku uskaltaa toimia asiassa ja aggressiivisista kojooteista päästään eroon.
Puisto-osaston onnistui viime viikkojen aikana jäljittää ja ampua useita kojootteja niin, että tämän vuoden aikana on puistosta on poistettu yhteensä seitsemän kojoottia. Tämän jäljiltä Stanley Park on avattu jälleen vierailijoille, joskin ainakin kaksi kojoottia on nähty edelleen liikkuvan alueella. Uusia hyökkäyksiä ei ole kuitenkaan raportoitu muutamaan viikkoon, mikä antaa toivoa ongelman olevan ratkaistu.