Pohjois-Amerikan länsirannikolla on hytisty viime päivinä hyisessä pakkasessa, voimakkaan napapyörteen (eng. Polar Vortex) kuljetettua arktista ilmamassaa rannikkoa alas niin, että jopa Etelä-Kaliforniassa saakka on saatu ihmetellä lunta. Sangen normaalin sääilmiön ajoitus osui erityisesti joulun suhteen nappiin, sillä Vancouverissa saatiin nauttia tänä vuonna harvinaisesta valkeasta joulusta.
Joulun jälkeen pakkanen on jatkanut kiristymistään ja -10 asteen päivälämpötilat ovat olleet viime päivinä normaaleja. Siinä on melkoinen ero Vancouverin metropolialueen normaaliin +5 asteen kausilämpötilaan. Kaupungin lentokentällä mitattiin puolestaan joulukuun 27. päivän iltana -15,3 asteen lukema, mikä on Vancouverin kylmin ilta 52 vuoteen. Monin muinkin paikoin on rikottu päiväkohtaisia pakkasennätyksiä, mikä on melkoinen ero vain puolen vuoden takaisiin ennätyshelteisiin verrattuna.
Kylmä yö Vancouverissa
Vaikka mainitut lämpötilat eivät olekaan Suomen tai muun Kanadan mittapuulla kummoisiakaan, eivät vancouverilaiset ole tottuneet näin kylmään. Asuinrakentamistakaan ei ole mitoitettu tällaisiin lämpötiloihin ja monet ovatkin valitelleet sosiaalisessa mediassa kylmäksi käyneitä asuntojaan sekä jäätyneitä vesiputkia.
Samaan aikaan naapuriprovinssi Albertassa on hytisty vielä paljon hyisemmissä -40 asteen lukemissa. Tällaiset lukemat ovat sisämaassa sekä Keski-Kanadan preerialla tosin normaaleita, mutta silti hyisevän kylmiä. Kanadan valtavalla pohjoisella napatundralla elohopea on puolestaan laskenut peräti -51,1 asteeseen, millaista on vaikea edes kuvitella, joskin tällä harvaanasutulla alueella vain harva todistaa tällaista lukemaa.
Valkoinen North Shore
Kauniin pakkaskelin innoittamina kävimme tiistaina koko perheen voimin ulkoilemassa Vancouverin upeassa Stanley Parkissa. Emme ole käyneet puistossa sitten viime vuoden syksyn ja pysäköimme tällä kertaa niemimaan kärjessä sijaitsevalle Third Beachille. Sieltä käsin on hyvä kävellä maailmankuulua Seawallin rantaraittia kahteen suuntaan, jolla ei ollut kylmänä talvipäivänä minkäänlaista ruuhkaa.
Luminen rantaraitti
Kävelimme raittia muutaman kilometrin matkan meren aaltoja kuunnellen ja kallioseinämien jääkerrostumia ihmetellen. Kallioinen seinämä on monesti kesälläkin kostea ja nyt pakkasella koko seinämä jäätyy usean kilometrin matkalta harmaaksi jääveistokseksi.
Valtaisa jääseinämä
Raikkaassa ulkoilmassa oli todella mukava kävellä ja katsella ulapalla ankkurissa olevia rahtialuksia. Ankkurissa oli poikkeuksellisesti neljä suurta konttilaivaa, mikä kertoo kaupungin satamien ruuhkaisuudesta kuukauden takaisten rankkasateiden katkottua hetkeksi kaikki raide- ja tieyhteydet muualle Kanadaan.
Raikasta ilmaa kerrakseen
Kylmän sään ennustetaan jatkuvan rannikolla aina uuteenvuoteen saakka ja ensi yönä Vancouverissa saataneen myös lisää lunta, mikä tekee paikoista vieläkin talvisemman näköisiä. Kävelyllä mielessä kävikin mitenhän Stanley Parkin kuuluisat kojootit mahtavat pärjätä kylmässä, mutta yhtään elikkoa emme vierailumme aikana onneksi nähneet.