Kanadan työllisyystilanne (2024)

Kanadan taloudella on jarrut päällä ja maan työllisyystilanne on heikentynyt vuoden aikana oleellisesti. Vielä viime vuoden kesäkuussa koko maan työttömyysprosentti oli sangen alhaiset 5,4% (vs. 4,9% kesäkuussa 2022), mutta viime kuussa työttömänä oli jo 6,4% eli laskua vuoden takaiseen on kertynyt prosenttiyksikön verran.

💡 Lue viimeisin kirjoitus Kanadan työllisyystilanteesta täällä.

Samaan aikaan kun työttömyys on lisääntynyt, on työllisten määrä kuitenkin jatkanut kasvuaan ja vuodessa määrä on lisääntynyt 346 000:lla, ylittäen 20,5 miljoonan lukeman. Työllisten ja työttömyyden lisääntymistä samaan aikaan selittää Kanadan kestämätön väestönkasvu, joka toi maahan viime vuonna 1,2 miljoonaa uutta asukasta. Näistä yhä useampi on työttömänä, sillä vastikään maahan saapuneiden työttömyys on kaikkien tilastoryhmien heikointa. Viimeisten viiden vuoden aikana maahan tulleista 12,6% on työttömänä ja nuorien parissa lukema on peräti 22,8%.

Kanadan työttömyys on nousussa

Etenkin jälkimmäistä selittää viimeisen kahden vuoden aikana massiivisesti lisääntynyt kansainvälisten opiskelijoiden määrä, mikä on mullistanut erityisesti nuorten työmarkkinat. Kanadalaisten nuorten on nykyisin erittäin vaikea löytää sitä ensimmäistä työpaikkaa, kesätöistä puhumattakaan, sillä pikaruokaketjut ja muut vähän kokemusta vaativat työpaikat saavat aikaan nykyisin hakemusvyöryn. Sosiaalisessa mediassa näkeekin jatkuvasti videoita satojen työnhakijoiden jonoista ravintoloiden ulkopuolella, mikä muistuttaa Intian kaltaisten kehittyvien maiden oloja.

Pitkistä työnhakujonoista on tullut normaalia

Uudet työpaikat keskittyvät myös vankasti julkiselle alalle, joka on paisunut vuodessa peräti 205 000 työntekijällä. Samaan aikaan yksityinen sektori on lisännyt kokoaan ainoastaan 86 000:lla, mikä kertoo paisuvasta julkishallinnosta. Ei olekaan ihme, että Kanadan liittovaltion ja provinssien yhteinen julkinen velka on lähes 2,5 biljoonaa (eng. triljoonaa) dollaria ja voimakkaassa kasvussa.

Täällä British Columbiassa työllisyystilanne on heikentynyt vuoden aikana hitusen ja viime kuussa työttömänä oli 5,5% työikäisestä väestöstä. Se on alle maan keskiarvon ja ainoastaan 0,1% vuoden takaista korkeampi. Lukema on kuitenkin roimasti joulukuun 2022 ennätysalhaista 4,2% lukemaa korkeampi.

Provinssimme on silti pärjännyt monia muita paremmin ja on lukemallaan Kanadan toiseksi paras, edellä ainoastaan preeriaprovinssi Saskatchewan pienellä 0,1% erolla. Nova Scotiaa lukuun ottamatta Kanadan kaikki provinssit ovat kokeneet työllisyyden heikentyvän korkotason ollessa edelleen korkealla.

Työttömyys vaihtelee provinssien välillä

Kanadan keskuspankki Bank of Canada aloittikin kesäkuussa korkojen laskun 5,0% huippulukemasta ja korkotaso on nyt elokuussa 4,50%. Markkinoiden odotus on, että pankki tekisi vielä kolme päätöstä korkotason laskusta tämän vuoden aikana, mikä toisi korot noin 3.75% tasolle. Tieto tuo helpotusta asuntovelallisille, joille korkeat korot ovat olleet melkoista myrkkyä. Lisäksi ne ovat hidastaneet uusien asuntojen rakentamista aikana jolloin kaupunkien väestö kasvaa ennätyksellistä vauhtia, pahentaen asuntopulaa entisestään.

Taloustilanne tuleekin väistämättä vaikuttamaan Kanadan ensi vuoden parlamenttivaaleihin, joissa vallan maassa povataan vaihtuvan. Vuoden aikana voi kuitenkin tapahtua paljon, yhtenä esimerkkinä etelänaapurin tämän syksyn presidentinvaalit, joten kenelläkään ei ole varaa huokaista helpotuksesta ennen kuin talous on jälleen nousu-uralla.

Eri provinssien työttömyyslukemat (suluissa vuoden takainen):

— Kanada 6.4% (5.5)
— Newfoundland and Labrador 9.6% (8.9)
— Prince Edward Island 8.9% (8.1)
— Nova Scotia 7.0% (7.0)
— New Brunswick 7.2% (6.4%)
— Quebec 5.7% (4.5)
— Ontario 6.7% (5.7)
— Manitoba 5.7% (5.0)
— Saskatchewan 5.4% (5.1)
— Alberta 7.1% (6.0)
— British Columbia 5.5% (5.4)

(Yhteensä 25 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

2 vastausta artikkeliin “Kanadan työllisyystilanne (2024)”

  1. Näitä on kyllä häkellyttävä lukea. Toivottavasti maan nykyinenkin parlamentti, jo ennen vaaleja, ymmärtää alkamaan muuttaa suuntaa. En tiedä Kanadan poliittista järjestelmää, mutta oletan sen olevan monipuoluejärjestelmä? Mitkä Suomeen verrattavista puolueista muodostavat tällä hetkellä enemmistön?

     
    1. Vaaleihin ja poliittiseen järjestelmään liittyen on tullut kirjoitettua runsaasti aiemmin ja näistä löytyy hakemalla eri hakusanoilla. Lyhyesti vastattuna, Kanadassa on kaksi valtapuoluetta (Conservatives ja Liberals) sekä yksi vasemmistolainen apupuolue (New Democrats). Muut puolueet ovat pienpuolueita, joten valta vaihtuu kahden pääpuolueen välillä aina muutaman vaalin välein.

      Puolueasetelma vaihtelee liittovaltio- ja provinssitasolla melkoisesti ja eri laidat hallitsevat yleensä samanaikaisesti eri tasoilla.

       

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.