Washingtonin kaupunki tuo yleensä ihmisten mieliin kaksi rakennusta Yhdysvaltojen pääkaupungissa: presidentin virka-asunto ja työpaikka Valkoinen talo sekä Yhdysvaltain kongressin kokoontumispaikka United States Capitol. Näistä kahdesta todellinen vallan keskus on US Capitol, jossa maan äänestetyt päättäjät kokoontuvat päätöksentekoon sekä säätämään uusia lakeja.
US Capitol on valtava neoklassista suuntausta edustava hallintorakennus pääkaupungin keskustassa. Rakennus vihittiin käyttöön vuonna 1800, kun tuolloin vielä nuoren valtion hallitus muutti uuteen pääkaupunkiin. Alkuperäinen rakennus oli huomattavasti nykyistä pienempi ja se valmistui virallisesti vuonna 1811. Seuraavana vuonna syttynyt Yhdysvaltojen ja Ison-Britannian välinen Vuoden 1812 sota ylsi kuitenkin Washingtoniinkin saakka ja elokuussa 1814 britit polttivat kaupungin sekä myös US Capitolin maantasalle. Tapaus on edelleen jotain mitä kanadalaiset (tuolloin vielä Iso-Britannian alaisuudessa) jaksavat tuoda toisinaan esille näpäytyksenä eteläiselle naapurilleen. 8)
32-kuukautisen sodan päätyttyä seuraavana vuonna, Washington sekä US Capitol jälleenrakennettiin nopeasti. Vuonna 1855 valmistui jälleen uusi laajennus ja rakennus sai kuuluisan kupolinsa. 88 metrin korkeuteen yltävä kupoli on rakennuksen tunnistettavin osa ja se on Yhdysvaltojen hallituksen symbolina. Kupolin huippua koristaa 6-metrinen ja 6800-kiloinen pronssinen vapaudenpatsas, joka symbolisesti valvoo ympäröivää vapautta.
US Capitol koleassa tammikuussa
Rakennuksen valkea kupoli
Rakennus on merkitykseensä nähden kohtuullisen helposti lähestyttävissä niin sen etu- kuin takapuoleltakin ja sinne järjestetään kymmeniä ilmaisia kierroksia kuutena päivänä viikossa (ei sunnuntaina). Kierroksille suositellaan etukäteen tehtävää nettivarausta, mutta itse päädyin vain kävelemään paikalle lauantaina ja pääsin silti heti seuraavalle kierrokselle. Kapasiteettia siis on ainakin kuumimman turistikauden ulkopuolella.
US Capitolin kääntöpuoli
Paikalle saavutaan rakennuksen takapuolelta, jonne valmistui uusi maanalainen vierailukeskus vuonna 2008. Kuten arvata saattaa, ovat paikan turvatoimet tiukat, mutta niistä selvittyään saa sisäpuolella kulkea sangen rauhasssa osana opastettua ryhmää.
Vierailukeskus
Patsaita vierailukeskuksen aulassa
Ensimmäiseksi ryhmä kuljetetaan teatteriin, jossa näytetään lyhyt elokuva Yhdysvaltojen demokratian syntymisestä sekä nykyisestä päätöksenteosta. Elokuva on kaikessa demokratian ja vapauden hokemisessaan sen verran paatoksellinen ja todellisuutta idealisoiva, ettei sitä katsoessa voi kuin pudistella päätään miettiessään miten demokraattinen ja oikeudenmukainen Yhdysvallat todellisuudessa tänä päivänä on. 🙄 Hieman piinallisen diibadaiban jälkeen ryhmälle jaetaan radiovastaanottimet, jonka avulla voi kuunnella oppaan selostusta.
Ensimmäiseksi ryhmät siirtyvät US Capitolin kryptaan, joka sijaitsee rakennuksen suuren kupolin alapuolisen rotundan alapuolella. Tila tarkoitettiin alunperin Yhdysvaltojen ensimmäisen presidentin George Washingtonin hautapaikaksi, mutta tämän testamentti sekä kotitilan omistajan tahto muuttivat suunnitelmaa ja Washington haudattiin lopulta kotitilalleen Mount Vernoniin, hieman Washingtonin eteläpuolelle.
Krypta
Kryptassa ei ole mitään kovin ihmeellistä nähtävää muutaman alkuperäisiä 13 osavaltiota muistavan patsaan lisäksi. Ehkä kiintoisin yksityiskohta on keskellä huonetta lattiassa oleva tähti, joka on piste jota kohti kaikki kaupungin pääkadut suuntaavat. Pistettä voikin kutsua hyvällä mielellä Washingtonin keskuspisteeksi, vaikkei se sitä maantieteellisessä mielessä kuitenkaan ole.
Kryptan jälkeen noustaan portaita pitkin yläpuolella sijaitsevaan rotundaan, joka on kierroksen päänähtävyys. Valtaisa rotunda sijaitsee rakennuksen keskellä ja yhdistää sen kaksi siipeä yhteen. Pyöreän salin halkaisija on 29 metriä ja sen kupolin lakipiste on 55 metriä lattian yläpuolella. Rotundassa sijaitsee paljon merkittävää taidetta, joka kuvaa niin Amerikan löytämistä, mantereen asuttamista, Yhdysvaltojen syntyä sekä muita maan merkittäviä tapahtumia. Kuuluisin teos lienee John Trumbullin maalaus itsenäisyysjulistuksen allekirjoittamisesta, joka koristaa myös harvinaisen kahden dollarin setelin kääntöpuolta. Maalausten, veistosten, katon suuren frescon lisäksi rotundassa sijaitsee myös seitsemän patsasta ja muutama rintaveistos. Osa näistä on paikallaan pysyvästi (esimerkiksi George Washingtonin patsas) ja osa vaihtuu aika ajoin.
Rotunda ja rakennuksen kupoli
Korea kupoli
John Trumbullin kuuluisa maalaus
360-asteen näkymä Rotundasta
Rotunda on myös paikka jossa Yhdysvaltojen presidenttien arkku normaalisti makaa kunniavartiossa muutaman päivän presidentin kuoleman jälkeen. Edellisen kerran tila on palvellut tässä tarkoituksessa joulukuussa 2006 presidentti Gerald Fordin kuoltua.
Kierros viettää rotundassa hyvän aikaa, sillä opas kertoo ympärillä näkyvästä taiteesta sangen tarkasti (tarkempaa tietoa löytyy myös Wikipediasta). Valokuvia saa ottaa vapaasti ja teoksi voi tarkastella hieman lähempääkin. Rotundan vieressä sijaitsee pienempi National Statuary Hall nimellä tunnettu sivukamari, joka toimi aikoinaan edustajainhuoneen kokoustilana. Nykyisin huoneessa sijaitsee noin viidenkymmenen merkittävän amerikkalaisen patsaat, joista osa on rotundalle mahtumattomia presidenttejä ja osa muutoin ansioituneita amerikkalaisia.
National Statuary Hall
Patsas oviaukon yläpuolella
Rotundan ja sen sivukamarin näkemisen jälkeen normaali turistikierros onkin jo ohitse ja ryhmä palaa takaisin vierailukeskukseen. Päivästä ja kongressin aikataulusta riippuen joillain ryhmillä on myös pääsy näkemään nykyiset senaatin ja edustajainhuoneen kokoustilat. Tähän kuitenkin vaaditaan, että käynnissä on jokin kokous ja että on etukäteen hankkinut luvan oman osavaltion senaattorin toimistolta. Ulkomaalaiselle turistille tämän luvan hankkiminen on hieman hankalampaa, muttei luetun perusteella kuitenkaan mahdotonta. Vierailut ovat mahdollisia vain viikolla, joten itselleni ei ollut edes mahdollisuutta tähän vierailuun, joten lauantain anniksi jäikin nähdä tämä arkkitehtuurisesti hieno rakennus pääpiirteissään sisältä.
Kupolin huipulla olevan patsaan 1:1 kopio
Vierailua voi silti suositella kenelle tahansa, sillä tämän hetkisenä vallan keskuksena US Capitolissa tehtävillä päätöksillä on monesti maailmanlaajuisiakin seurauksia. Vierailukeskuksen yhteydessä on myös hyvä ja kohtuuhintainen ravintola, jossa kannattaa poiketa. Itse nautin siellä hyvän keittolounaan, jonka jälkeen suuntasin maanalaista käytävää pitkin naapurissa sijaitsevaan Thomas Jefferson Buildingiin, missä sijaitsee arkkitehtuurisesti näyttävä ja näkemisen arvoinen Yhdysvaltojen kongressin kirjasto.
Perinteinen näkymä Pennsylvania Avenuelta
US Capitol aurinkoisena helmikuun päivänä
Hei
Kävimme joskus opastetulla kierroksella Capitol Housessa. Sen verran haluaisin tarkentaa, että katolla oleva patsas kuvaa naisintiaania, eli varmaankin eräänlainen vapaudenpatsas sekin.