Ikuisuusprosessi kanadalaisesta työluvasta

Siitä on nyt noin kolme kuukautta, kun sain työtarjouksen Vancouverista. Alun innostus muutosta Kanadaan on sittemmin ehtinyt melkein sammua, sillä työlupaan vaadittavissa paperitöissä on kestänyt paljon odottamaamme pidempään. Työlupa on kuitenkin papereista se kaikkein tärkein, sillä ilman sitä on mahdotonta työskennellä Kanadassa. Tiesimme kyllä tämän, mutta oletimme silt, että työluvan saanti olisi helppoa suomalaiselle jolla on alla yliopistotutkinto ja työtarjous Kanadassa. Tämän prosessin myötä meille on kuitenkin valjennut, ettei kyse ole todellakaan mistään läpihuuto jutusta…

💡 Tämä kirjoitus on julkaistu alunperin vuonna 2012 ja päivitetty toukokuussa 2018.

Aiheeseen liittyen lue myös: Ruljanssi Kanadan työlupien kanssaKanadan pysyvät asukkaat ja Hakemus Kanadan kansalaisuudesta.

Aloitimme prosessin välittömästi Nokian Vancouverin yksiköltä saamani työtarjouksen jälkeen. Nokia oli järjestänyt avukseni kanadalaisen lakifirman, joka toimitti meille paksun nipun papereita täytettäväksi. Reittejä työluvan saantiin on useita, mutta yleensä ensimmäinen askel on anoa kanadalaisilta työmarkkinaviranomaiselta niin kutsuttua Labour Market Opinionia (LMO). Kyseinen instanssi kartottaa hakemuksesi tarpeellisuuden kanadalaisilla työmarkkinoilla, tärkeimmän kysymyksen ollessa ”Miksi juuri sinä olet täydellinen tähän tehtävään, eikä joku kanadalainen?”

Kuten nimi kertoo, analyysin tulos ei ole vielä työlupa, vaan ainoastaan suositus hakijan tarpeesta paikallisilla työmarkkinoilla. Puoltavalla suosituksella on kuitenkin huomattavan suuri merkitys, sillä sen kanssa on  paljon helpompaa saada varsinainen työlupa sen lopulta myöntäviltä lentokentän maahanmuuttoviranomaisilta, jotka tekevät lopullisen päätöksen hakemuksesi perusteella.

Ikävänä yllätyksenä hakemustani arvioinut työmarkkinaviranomainen koki saamansa tiedon liian vähäisenä, enkä täten saanut LMO:n suositusta. Tämä ei kuitenkaan kumoa tai suoranaisesti kiellä sikäläisillä työmarkkinoilla, joten tilanne jäi tältä osin auki. Ilman suositusta olisi kuitenkin arpapeliä lentää Vancouveriin saakka toivoen, että asiat lutviutuisivat lentokentällä. Jos työlupaa ei lentokentältä saisi, olisi se paha asia jatkon kannalta, sillä tuolloin alla olisi kielteinen päätös työluvasta. Niinpä asiaa ei kannata lähteä vain arvalla kokeilemaan, sillä pahimmillaan se romuttaa koko suunnitelman tai ainakin lykkää sitä kuukausilla.

Ajallisesti paras vaihtoehtoni olikin tehdä varsinainen työlupahakemus Kanadan Berliinin suurlähetystön kautta. Sain lakifirmalta tämän ohjeistuksen juuri ennen joululomaa, mikä teki asioista hieman hankalampia, koska hakemuksen mukaan tarvittiin lisädokumentteja. Meidän pitikin hankkia rikosrekisteriotteet sekä Suomesta että Saksasta, sekä monenlaista muuta todistusta. Koska niiden hankkimisessa kestäisi ainakin pari viikkoa ja itse hakemuksen käsittelyssä ”pikakaistan” kauttakin muutaman viikon, joten alkuperäinen suunnitelmani aloituksesta uudessa työssä tammikuun alussa romuttui, siirtäen aloituspäivää hamaan tulevaisuuteen.

Työlupahakemukseen tarvittava dokumenttinivaska oli oikea järkäle.. Mukaan laitettiin toistakymmentä todistusta meistä molemmista ja lopputulos oli 74-sivuinen nippu paperia, jolla oli painoa ruhtinaalliset 450 grammaa. ❗ Tämän järkäleen kävimme jättämässä Kanadan suurlähetystöllä heti uudenvuodenlomalta palattuamme.

Hakemusjärkäle

Siitä alkoi sitten piinaava odotus ilman päättymispäivää. Tilanteemme oli kiireellisinä hakijoina monia muita parempi, sillä täysin ilman olemassaolevaa työtarjousta Kanadaan töihin pyrkivällä hakijalla normaali työlupahakemuksen käsittelyaika on peräti 20 kuukautta!! 😯 Meitä alkoi kuitenkin hiostamaan alati lähestyvä muutto Berliinin asunnostamme, joka oli suunniteltu tapahtuvan maanantaina 23. tammikuuta. Jos tietoa työluvasta ei saisi ennen tuota, tarkoittaisi se meille evakkoa Berliinin päässä. Emme kuitenkaan voineet kuin odottaa ja päivät kulkivat piinaavan nopeasti.

Luvattu kaksi viikkoa tuli ja meni, emmekä kuulleet hakemuksestamme mitään. Niinpä otimme meille suositellusti yhteyttä suurlähetystön hakemusosastoon tämän viikon maanantaina. Emme kuitenkaan saaneet mitään vastausta kahteen vuorokauteen. Hermostuneisuus vain lisääntyi ja tiistaina otimmekin jälleen yhteyttä lakitoimistoon. Lakitoimisto sijaitsee Torontossa, joten kuulimme heistä vasta seuraavana iltana. Suureksi huokaukseksi vastaus Torontosta oli mitä olimme niin pitkään odottaneet: ”Onneksi olkoon, teille on myönnetty työlupa Kanadaan!”. Tiedon saatuamme olimme todella huojentuneita, vaikka siitä se kiire sitten  vasta alkaisikin…

Tilanteestani johtuen minulle nyt myönnetty tilapäinen työlupa (eng. Temporary Work Permit) on hyvin spesifinen. Sen kanssa minulla on lupa työskennellä ainoastaan Vancouverin esikaupunki Burnabyssä, vain Nokian palveluksessa ja pelkästään tässä työtehtävässä. Jos mikään näistä muuttuu, joudun hakemaan uutta työlupaa. Lisäksi työlupa on vain kolmeksi vuodeksi, jonka jälkeen se pitää uusia.

Myös Niinalle myönnettiin samalla työlupa, sillä oletus on, että työluvan saaneen perhekin muuttaa mukana Kanadaan. Tämä on melkein automaattinen prosessi, josta meillä ei ollut huolta missään vaiheessa. Hassua kyllä, Niinalle myönnettävä työlupa on samoin kolmivuotinen, mutta toisin kuin minulla, se on tyypiltään avoin (eng. Open Work Permit). Näin ollen Niina voi työskennellä missä tahansa yrityksessä British Columbian provinssin alueella.

Työlupa on passin väliin tuleva paperi

Vaikka tämä tuntuu hieman hassulta, on se samalla myös järkevää. Harvassa tilanteessa nimittäin kummallakin on yhtä aikaa tarjous työpaikasta Kanadan muuttopäätöstä tehtäessä, joten on hyvä että systeemi mahdollistaa puolison saada peesissä avoin työlupa, jolla voi sitten hakea työpaikkaa maahan saavuttuaan. Ainoa rajoitus on, ettei Niina saa työllistyä lasten- tai sairashoidon alalle, eikä hän saa myöskään toimia opetustehtävissä kahdelle alemmalle koulutusasteelle. Tällä ei ole meidän kohdallamme mitään merkitystä, mutta näillä aloilla työlupavaatimukset ovat kaiketi sitten huomattavasti säädellympiä ja vaativat erinäisiä sertifikaatteja.

Näin monimutkainen oli meidän kolme kuukautta kestänyt ikuisuudelta tuntunut prosessimme kanadalaisesta työluvasta. Emme voineet kuitenkaan tässä vaiheessa vielä aavistaa miten tapahtumat rapakon toisella puolella tulisivat etenemään ja että tiedossa olisi vain vuotta myöhemmin vieläkin monimutkaisempi tilanne työlupiemme kanssa…

(Yhteensä 4 773 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

17 vastausta artikkeliin “Ikuisuusprosessi kanadalaisesta työluvasta”

  1. Hei,

    eksyin tänne kun etsin tietoja kanadassa asumisesta.
    Osaisitko sanoa ovatko kovinkin piinaavia rajalla myös suomalaisia kohtaan? Ajattelimme että jos olisimme siellä 4-6kk turistiviisumilla ja katsottaisiin että saisiko työtä.
    Onko työluvan saaminen hyvin kallista? hankalaa?

     
    1. Hei Kata!

      Kiitos kommentista ja toivon mukaan blogistani on ollut jotain apua aiheen selvittämisessä. 🙂

      Maahanmuuttoon liittyviä asioita kannattaa selvittää ihan CIC:n (Kanadan maahanmuuttoviranomainen) omilta sivuilta, mutta voin toki spekuloida myös oman kokemuksemme perusteella. Tilanteemme oli kuitenkin teidän tilanteestanne poikkeava, sillä toisella meistä oli työpaikka tänne saavuttaessa. Työpaikan kanssakin työluvan saaminen oli kivinen taival, kuten aiemmin kirjoittelin. Ilman työlupaa on turha haaveilla tekevänsä töitä Kanadassa, sillä yritykset eivät palkkaa laittomia työntekijöitä. Kehoitankin olemaan tarkkana työlupaan liittyvien asioiden kanssa.

      Kanadaan ei siis kannata vain turistina tupsahtaa ja olettaa että tänne voi jäädä töihin, vaikka töitä täällä ollessaan saisikin. Tässä mielessä tilanne eroaa täysin Saksasta, jossa EU-kansalainen on oikeutettu asumaan maassa työpaikkaa vastaan. EU-kansalaiset eivät myöskään tarvitse työlupaa EU:n sisällä, mikä helpottaa myös asioita huomattavasti.

      Kanadaan voi toki matkustaa turistina ja maassa voi olla (käsittääkseni kansainvälisen ”standardin” mukaiset) kolme kuukautta. Sen jälkeen pitää kuitenkin poistua maasta, jos ei muuta, niin rajan yli päiväksi. Palatessaan voi tietenkin anoa rajalla työlupaa, mutta jos työpaikkaa ei ole jo tiedossa, voi olla etteivät rajaviranomaiset päästä edes maahan. CIC:n sivuilla on varmaan tästäkin enemmän.

      Eli turistina voitte kyllä Kanadaan tulla, mutta työttömäksi työnhakijaksi ei voi ilmoittautua. Jos työpaikka turistina ollessa järjestyy (jos joku firma suostuu tällaisen tapauksen palkkaamaan), on työlupaa varmasti mahdollista hakea, mutta käsittelyajat voivat olla todella pitkät (ainakin kuukaisia). Kannattaa siis tutkia asiaa. Ja todettakoon vielä kerran, että ilman työlupaa ei kannata tehdä mitään työtä mistä saisi palkkaa, koska siitä kiinni jäädessä on pulassa.

      Toivottavasti tämä ei pelota teitä, mutta kannattaa selvittää asian kaikki puolet virallisilta sivuilta, eikä uskoa netin tarinoita ja uskomuksia. Kanadalla valtiolla on hyviä nettisivustoja, joilla faktat tehdään selväksi. Tämä oma kirjoitukseni on vain mutuilua.

       
      1. Kiitos vastauksestasi, meidän on mahdollista käyttää work& holiday viisumi jos sillä töitä löytyisi. Jos ei niin sitten on vain tyydyttävä lomaan..

         
  2. Ilmeisesti siis päädyit töihin sinne Kanadaan.
    Mietin täällä turvapaikanhakijoiden työluvan saantia ja löysin tämän.

     
    1. Moi Jukka,

      Tännehän sitä tosiaan päädyttiin keväällä 2012 ja ollaan oltu aina siitä lähtien. Nykyisin ei olla myöskään enää tilapäisen työluvan varassa, vaan meillä on pysyvä asumislupa (Permanen Resident, PR) Kanadaan ja siltä pohjalta tässä edetäänkin vuosi kerrallaan. 🙂

       
  3. Hei=)
    Tässä kyselisin millaiset mahdollisuudet siivojalla on työllistyö kanadassa sekä rakennusinsinöörillä? Minulla on laitoshuoltajan tutkinto sekä siivoustyönohjaajan tutkinto. Ala on varmasti sielläkin aika huonosti arvostettua. Olen työskennellyt kotisiivouksessa,tehtailla,rappuja,toimistoja ja nyt olen sairaalassa töissä sairaalahuoltajana. Miehen on tällä hetkellä työtön koska työsuhde ei jatkunut. Mitkä palkat siivoojilla on siellä ja kuinka hyvät maahdollisuudet päästä töihin?
    Miten rakennuspuolella ?

     
    1. Hei Letta,

      Oma kokemuksemme rajoittuu lähinnä tietotekniikka-alan puolelle, mutta yleisesti ottaen Kanadan työllisyystilanne on tällä hetkellä hyvä ja koko maan työttömyysprosentti pyöreät 7.0%. Olen päivitellyt maan työttömyystilastoja aina vuoden välein tänne.

      En osaa sanoa siivousalan työtilanteesta mitään tarkkaa, mutta olettaisin että sen kaltaisilla matalapalkka-aloilla on runsaasti tarjontaa avoimiin työpaikkoihin. Kanada ottaa joka vuosi yli 300 000 työperäistä maahanmuuttajaa, joista olettaisin monen työllistyvät ainakin aluksi vähemmän koulutusta vaativille matalapalkka-aloille. 😕

      Rakennusalalla on tällä hetkellä menossa jo vuosikausia jatkunut suuri buumi, jonka jäljet näkyvät kaikissa kanadalaiskaupungeissa. Erityisesti asuntorakentaminen on erittäin vahvaa ympäri maan, joten siellä on varmasti runsaasti kysyntää työvoimalle. Olettaisin että suomalainen insinööri voisi olla näillä markkinoilla vahva tekijä, sillä maahanmuuttajien keskuudessa on varmasti monenlaista säheltäjää. Kannattaa kuitenkin huomioida, että rakennusala Kanadassa sisältää omia kommervenkkejä kuten säädöksiä, joten asiaa kannattaa tutkia etukäteen.

      Yleisesti kannattaa ottaa huomioon, ettei ulkomailta voi saapua Kanadaan noin vain töihin, vaan siihen tarvitaan väliaikainen työlupa, mistä kerron yläpuoleisessa blogikirjoituksessani. Työluvan saanti edellyttää työmarkkinaviranomaisten lausuntoa ja sellainen voi olla vaikea saada alalle, jonka osaajia on työttömänä Kanadassa. Asiaa kannattaa tutkia CIC:n nettisivuilta.

      Viimeiseksi haluan myös korostaa, että asuminen Vancouverin ja Toronton kaltaisissa kaupungeissa on äärimmäisen kallista ja matalapalkka-aloilla työskentelevillä on huomattavia vaikeuksia pystyä kustantamaan ihan vain asumista. Tilanne on parempi mitä pienempiä kaupunkeja katsoo, mutta kannattaa ottaa huomioon, sillä esimerkiksi elämä Vancouverissa voi olla kituuttamista ilman kunnollisia tuloja. Palkkatietoja löytyy varmasti netistä, mutta en osaa tähän hätään heittää mitään suoraa linkkiä.

      Onnea suunnitelmiin ja laita viestiä jos tulee mieleen uusia kysymyksiä! 😛

       
  4. Hei Klaus!

    Ensinnäkin kiitos hienosta ja informatiivisesta blogista 🙂

    Olen myös miettinyt perheeni kanssa muuttoa Vancouveriin jo pidemmän aikaa. Itse olen tietotekniikan DI ja työkokemusta löytyy aina koodarista teknologiajohtajaksi. Vaimoni on ammatiltaan sairaanhoitaja. Miten onnistuit saamaan työtarjouksen Kanadasta? laitoitko internetin välityksellä työhakemuksia vai jollain toisella tavalla?

    Olisiko sinulla lisäksi antaa jotain vinkkejä miten löytää työpaikka Vancouverista tänäpäivänä?

     
    1. Terve Mikko,

      Ja kiitos kommentistasi. Vancouver on hieno, joskin kallis paikka asua, mutta jos töitä vain löytyy niin kyllä täällä hyvin viihtyy! 🙂

      Itse olemme tietotekniikka-alalla, jonka työtilanne on tällä hetkellä hyvä. Kokemuksellasi ja koulutuksellasi olet varmasti houkutteleva hakija, joten suosittelen aloittamaan paikallisten firmojen tutkimisen ja hakemusten lähettäminen. Suuremmilla yrityksillä on yleensä valmiit prosessit ulkomailta tulevien hakijoiden käsittelyyn ja nämä myös monesti avustavat lupa-asioissa sekä kustantavat muutosta koituvat kustannukset (jotka voivat olla tavara- ja ihmismäärästä riippuen jopa lähemmäs 10 000 euroa). Tämä ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, joten asia kannattaa ottaa huomioon.

      Pienten yritysten kohdalla apuun re-lokaation kanssa ei yleensä ole rahkeita, joten kaiken joutuu kustantamaan itse sekä hoitamaan tarvittavan paperihässäkän (josta kerron omalla kohdallani juuri tässä blogiviestissä). Normaalisti pienet firmat eivät jaksa odottaa prosessien selviämistä (joka voi toisinaan kestää kuukausia) ja tyytyvätkin palkkaamaan vain paikallisia hakijoita. Tämä on vähän hankala asia, sillä maahan ei voi noin vain muuttaa työnhakijaksi, mutta samalla töitä on vaikea saada ulkomailta käsin.

      Itsellämme asia järkkääntyi koska muutimme tänne Nokian sisäisellä siirrolla. Eli hain firman sisäisesti täällä sijainnutta työpaikkaa jonka myös sain, ja Nokia hoiti kaikki paperityöt sekä maksoi muuttomme. On pakko myöntää että ilman tätä suurta apua emme olisi varmaan koskaan tänne päätyneet, joten tämä oli meille suuri apu ja ”oikotie”. Ja tästä huolimattakin paperihommien kanssa oli hankaluuksia, kuten yllä kerron.

      Sairaanhoitajien tämän hetkisestä työtilanteesta en tiedä, mutta uskoisin että työtilanne on ihan hyvä, joskin hakijoitakin on varmaan paljon erityisesti aasiasta muuttaneiden joukossa. Suurin ongelma tällä puolella on varmaan se, että käsittääkseni hoiva-alalla tarvitaan jonkinlaisten kanadalaisten sertifikaattien suorittamista ennen kuin katsovat päteväksi täällä. En ole asiasta aivan varma, mutta sitä kannattaa selvittää. Tässä mielessä olettaisin että sinun olisi helpompi saada ensiksi työpaikka Vancouverista.

      Työnhaku täällä Kanadassa on hyvin samanlaista kuin Suomessakin. Kaikki toimii internetin kautta eli suoraan tunnettujen firmojen kautta tai sitten LinkedIniä tai Glassdooria selaillen. Jälkimmäinen voi olla hyvä apu esimerkiksi yrityksen palkkatason selvittämiseen, kunhan muistaa että palkat Yhdysvalloissa ja Kanadassa eroavat suuresti. Yksi hyvä sivusto on myös TechVibes, joka listaa paikallisia teknologiatyöpaikkoja.

      Toivotan teille onnea projektiinne ja toivon mukaan suunnitelmanne toteutuvat! 😛

       
  5. Heipä hei! Pitääkö automaattisesti olla korkeakoulututkinto pohjalla, jotta kanadalaiset firmat kiinnostuisivat? Minulla on tällä hetkellä kone ja metallialan perustutkinto, sekä mittaajan ja kalibroijan ammattitutkinto. Työkokemustakin on muutamia vuosia.

     
    1. Tervehdys seehveri!

      Samalla tavalla kuin Suomessakin, sanoisin että yrityksiä kiinnostaa kaikkein eniten aiempi työkokemuksesi (sen pituus, missä yrityksissä se on ja millaisia tehtäviä olet roolissasi tehnyt). Koska maisterintutkinto ei ole Pohjois-Amerikassa yhtä yleinen kuin Suomessa, edellytetään sitä vain harvaan työpaikkaan. Tämä on tietenkin aina tapauskohtaista, mutta jos ala sekä työpaikka eivät vaadi korkeakoulutukintoa, ei sillä ole tuolloin merkitystä.

      Korkeakoulututkinnosta onkin enemmän apua työ- ja asumislupia anottaessa, jolloin korkeammasta koulutuksesta saa enemmän pisteitä lupaviranomaisten papereissa. Tutkinnolla voi siis hieman erottua suuresta massasta, mutta sen hyöty on tapauskohtaista.

       
  6. Terve. Lueskelin vähän aiempia kommentteja ja viestejä ja ajattelin että kannattaakohan minun tänne enään kirjoittaa kun viimeisimmät viestit tulivat parivuotta sitten. Mutta kuitenkin tilanne on se että Kanadaan muutto kiinnostaisi, koulutuksena on pelkästään peruskoulu ja ammattikoulun rakennusala, löytyyköhän kanadalaisilta firmoilta kiinnostusta pelkän ulkomaalaisen duunarin palkkaamiseen ja löytyisiköhän sieltä raksalle työpaikkoja muutenkaan vai onko raksamiehistä jo ylitarjontaa. Olisikohan erikoistumisesta hyötyä esim muurari, minkähän laisen luulet palkkatason olevan alalla ylipäätään. Olin ajatellut Thunder bay:hin muuttamista ja mietin että jos työlupa jotenkin lutviutuisi kohdillee niin olisikohan minulla kyseisellä alalla mahdollisuutta elämistä kustantaa ja saako kyseisellä koulutuksella ylipäätään työlupia kanadaan

     
    1. Morjensta,

      Työllisyystilanne vaihtelee hieman eri provinssien ja kaupunkien välillä, mutta yleisesti ottaen työmiehistä on tällä hetkellä huutava pula monissa suurissa kaupungeissa. Erityisesti täällä Vancouverin alueella rakennetaan niin valtavan paljon, että osaavaa työvoimaa on ollut jo pitkään todella vaikea löytää pienempiin projekteihin kuten omakotitalojen remontteihin, suurtyömaiden viedessä kaikki työntekijät.

      Työmarkkinat ovat olleet niin kuumat, että rakennustyömiehiä on saapunut Vancouveriin vähintään satamäärin myös naapuriprovinssi Albertan suunnalta rahakkaisiin keikkatöihin, vaikka sielläkin talous on nyttemmin piristynyt öljyn maailmanmarkkinahinnan romahduksen jälkeen. En kuitenkaan osaa sanoa tulotasosta ja se varmasti myös vaihtelee runsaasti, mutta käsittääkseni osaavat työmiehet ovat jo pitkään saaneet määrittää palkkatasonsa ja vetävät yli $100.000 dollarin vuosituloja – helposti.

      Tilanne on siis tämä täällä meidän kulmallamme, mutta markkinat ovat varmasti hyvät myös Ontarion suurkaupunkialueilla. Thunder Bay on aika paljon pienempi kaupunki, joten en tiedä miten paljon siellä tapahtuu. Tulotaso on varmasti alhaisempi, mutta asumisen hintakin on suhteessa huomattavasti pienempi, eli ei varmaan mikään huono vaihtoehto harkita ja kaupungillahan on pitkät suomalaisjuuret.

      Koska itselläni ei ole kokemusta alasi työluvista, on vaikea sanoa miten helppoa työluvan saaminen voisi olla. Työtilanne on kuitenkin niin hyvä, että kysyntä auttaa varmasti positiivisen Labour Market Opinionin saamisessa, mikä on yleensä se vaikein asia. Toinen asia on harkita myös Provincial Nominee Programmin kautta hakemista, sillä kaltaisillesi tekijöille voi olla nyt kova kysyntä juuri Ontarion alueella. Sen avulla saimme itse pysyvät asumisluvat.

      Ehkä myös vuokratyöfirmat saattavat avustaa työvoiman muuttoa, joskin en ole tästä yhtään varma. Kannattaa ehdottomasti tutkia hallituksen virallisia sivuja maahanmuuton suhteen ja lukea alastasi laajemmin netissä. Uskon kyllä, että sinulla on hyvät mahdollisuudet päästä tänne, mutta se voi viedä reitistä riippuen eri määrän aikaa (kuukausia – vuosia). Mahdotonta sen ei missään nimessä pitäisi olla!

      Oheinen kirjoitukseni sekä kaikki aiheeseen liittyvä blogissani on uudelleenkirjoitettu pari kuukautta sitten ja on siten vielä kurranttia. Jos sinulla on asiaan liittyen lisää kysymyksiä, laita vain kommenttia tai sähköpostia. Onnea suunnitelmiin!

       
  7. Kiitos vastauksestasi. Eli jos alkaisin
    hakemaan kanadan työlupia niin minun pitäisi ensimmäisenä matkustaa kanadaan ja yrittää etsiä työpaikka, työpaikan löydyttyä matkustaisin takaisin Suomeen ja lähettäisin työlupa hakemuksen. Minulle on kuitenkin jäänyt vähän auki että miten ne paperi asiat hoidetaan ja mitä papereita minun pitäisi lähettää ja minne. Jos sinulta löytyy aikaa niin ottaisin neuvoja vastaan ilomielin.

     
  8. Tulin tässä ajatelleeksi että jos en hakisi pysyväksi työntekijäksi mihinkään firmaan, vaan menisin yksityishekilölle töihin esim joku remontti niin onko sulla tietoa siitä yksityishenkilön sponsoroimisesta että mitenköhän se homma toimii ja jos työsopimus on vaikka vuoden voimassa niin lopuukko asumisluvatkin siinä samalla vai voiko sillä tavalla saada heti pysyvän asumisluva.

     
    1. Terve,

      Olen näemmä unohtanut vastata aiempaan jatkoviestiisi, mutta vastaan tässä nyt yhdellä kertaa molempiin. Oman vakaan käsitykseni mukaan työlupaan tarvitaan aina työtarjous ja näin on myös meidän firmassamme, kun palkkaamme ulkomaisia työntekijöitä. Voit toki matkustaa Kanadaan työhaastatteluun, mutta työtarjoukset ovat aina sidonnaisia työluvan saamiseen, jota voit siis hakea työtarjouksen jälkeen netin välityksellä ulkomailta käsin, yleensä lähimmän Kanadan suurlähetystön kautta. Tässä prosessissa menee aikaa parikin kuukautta ja viranomaiset harkitsevat tarkkaan ulkomaisen työntekijän tarpeellisuutta rooliin muun muassa sen alan senhetkisen työttömyystilanteen kautta.

      Jos työlupa myönnetään, on se melkein aina määräaikainen (yleensä 2 vuotta) ja sidottu juuri kyseiseen työpaikkaan. Työluvalle voi anoa jatkoa, mutta sen rauetessa myös edellytyksesi asua Kanadassa raukeavat, jollet sitten saa uutta työtä ja sille uutta työlupaa. Muussa tapauksessa sinun pitää muuttaa maasta ulos, koska olit täällä vain tilapäisellä luvalla.

      En ole tietoinen että yksityishenkilöt voisivat tuosta vain sponsoroida työlupia, sillä siinä on selvä väärinkäytöksen vaara. Jos yksityishenkilöllä on rekisteröity yritys, tällöin sponsorointi voi onnistua tiettyjen reunaehtojen täyttyessä. Sponsorointi ei kuitenkaan ole pakollista ja kuka tahansa voi hakea työlupaa työtarjouksen saatuaan, mutta se avustaa luvan saamisessa, sillä siinä sponsoroiva yritys tekee parhaansa selvittäessään työntekijän tarvetta.

      Ainoat keinot muuttaa Kanadaan ilman työpaikkaa ovat pakolaisohjelmat sekä pysyvän asumisluvan saaminen etukäteen. Jälkimmäistä voi hakea kuka tahansa, mutta kaikki hakijat pisteytetään koulutuksen, kielitaidon sekä monen muun seikan suhteen ja vain tietty kiintiömäärä hyväksytään hakijoiksi vuosittain. Prosessissa menee aikaa helposti muutama vuosikin, sillä hakemusjonot ovat todella pitkät, eikä kaikkia koskaan hyväksytä hakijoiksi. Jos Kanada on silti tavoitteissasi, ei ole mitään syytä miksei hakemusta laittaisi vireille. Lue prosessista aiheeseen liittyvästä kirjoituksestani.

      Toivottavasti tästä on hieman apua. Suosittelen myös perehtymään viranomaissivustoihin, joilla erilaiset vaihtoehdot on esitetty hyvin selkeästi.

       
  9. Kiitos vastauksestasi. Eli siis jos haluan kanadaan ylipäätään lähteä minun pitäisi käydä joltakin yritykseltä erikseen työpaikkaa ja sponsorointia kysymässä koska varsinaista työtarjousta kyseisellä alalla ei kovin helposti saa ja silloinkin työluvat olisivat voimassa vain muutaman vuoden. Aloin vakavissani ajatella tuota pysyvän oleskeluluvan hakemista etukäteen enkä ole oikein varma että minkähän lainen koulutus siihen vaaditaan, pitääkö olla esimerkiksi lukio koulutus tai yliopisto tutkinto tai jokin vastaava vai riittääkö ihan vain ammattikoulu vai onko niin että hyvällä kielitaidolla ja terveydellä jne voisi korvata hyvän koulutuksen jota minulla ei ole.

     

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.