Mennyt syksy ja alkava talvi on ollut täällä länsirannikolla poikkeuksellisen sateinen. Kun kaksi edellistä syksyä olivat mielestäni yllättävän kuivia, on tänä syksynä saatu runsaasti pitkiä ja rankkojakin sateita. Sateet ovat kuitenkin tulleet lähinnä vetenä, sillä lämpötilat ovat pysyneet Vancouverin keskustassa +5 ja +12 asteen välimaastossa. Vuorilla on saatu lunta vain ajoittain, mutta pieniä pakkasjaksoja on seurannut aina sateita, mikä on tehnyt paikallisvuorten alkukaudesta vaikean. Ainoastaan Whistler on pärjännyt hyvin ja kausi avautui viikon etuajassa marraskuun 22. päivä.
Syy lämpimiin sadekeleihin on tyynen valtameren tuottamissa lämpimissä ilmamassoissa, jotka ovat vyöryneet länsirannikolle yksi toisensa jälkeen. Tämä Pineapple Expressinä (suom. ananaspikajuna) tunnettu sääilmiö saa alkunsa Havajin seudulta, jossa poikkeuksellisen lämmin ilma nostattaa valtavia määriä kosteutta, joka sitten iskeytyy Kaliforniasta tänne British Columbiaan ulottuvalle alueelle, tuoden mukanaan rankkoja sateita.
Lämmin ja kostea Pineapple Express
Viimeisin juna koettiin juuri tällä viikolla, kun viikon aikana rannikolle iskeytyi peräjälkeen peräti neljä myrskyä, tuoden mukanaan Vancouverin alueelle jopa 200 millimetriä vettä. Vancouver Islandin pohjoisosissa sadetta kertyi peräti yli 400 millimetriä ja esimerkiksi Comox Laken pinta lähellä Courtenayn kaupunkia kohosi yhden päivän aikana 1,5 metriä, kun järveen virtasi kovimpien sateiden aikana olympiauima-altaan verran vettä joka toinen sekunti. 😯 Vesimäärä aiheuttikin lähialueella pahoja tulvia sekä sähkökatkoksia.
Sade piiskasi Vancouveria myös voimakkaan tuulen kera ja ainakin kahtena yönä asuntomme ikkunat paukkuivat melkoisesti myrskytuulen voimasta. Kymmenettuhannet ihmiset olivat ilman sähkö myrkyjen välissä, kun sähkölaitoksen työntekijät korjasivat kaatuneita puita linjoilta.
Kaunistakin keliä on silti mahtunut menneeseen syksyyn ja esimerkiksi kaksi viikkoa sitten elohopea pysytteli jopa täällä Vancouverin keskustassa pakkasen puolella peräti viiden vuorokauden ajan. Tätä kylmää kautta kaunisti myös samaan aikaan satanut hentoinen lumihuntu, joka pysyi maassa melkein viikon ajan.
Kun länsirannikolla on kärvistelty lämpimien sadekuurojen kanssa, on itärannikolla saanut lapioida lunta urakalla. Siellä syynä on nor’easterina tunnettu sääilmiö, jossa Meksikonlahdella kehittyvät voimakkaat matalapaineet kulkevat itärannikon yli kohti koillista (mistä ilmiön nimi). New Englandin seudulla matalapaine törmää Kanadan pohjoisosista laskeutuvaan arktiseen ilmavirtaan, minkä seurauksena saadaan toisinaan voimakkaita lumisateita.
Nor’easter itärannikon yllä
Suurin isku kohdistui tällä viikolla New Brunswickissä sijaitsevan Bathurstin kaupungin alueelle, jossa satoi yhdessä vuorokaudessa 80 senttimetriä lunta. Myös esimerkiksi Montrealissa lunta kertyi lähemmäs 30 senttiä ja Torontossakin reilu 15 senttiä, tehden näistä Kanadan itärannikon suurkaupungeista valkeita talviparatiiseja.
Onneksi oikukas keli on ainakin tältä erää ohitse ja ensi viikolla on tiedossa maltillisempia talvisateita, jotka tulevat varmaan viimein myös tässä paikallisilla vuorilla lumena, aloittaen todellisen talven täällä Vancouverissa. Sitä odotellessa. 🙂