Riippumaton, puolueeton ja tutkivaa journalismia harjoittava media on yksi demokraattisen yhteiskunnan peruspilareista. Suomessa ja Saksassa televisio- ja printtimedia ovat uutisoinnissaan pääosin asiallisia ja YLE sekä saksalainen ARD tuottavat molemmat laadukasta yleisradio-ohjelmaa. Suomessa sanomalehtiartikkelit ovat yleensä informatiivisia, mutta pienen lukijamääränsä vuoksi vain harvalla sanomalehdellä on resursseja tutkivaan journalismiin. Saksassa suurempi väestö turvaa lukuisten merkittävien sanoma- ja aikakauslehtien ilmestymisen, joista monet harjoittavat tutkivaa journalismia niin paikallis- kuin maailmanpolitiikankin kiemuroista.
ARD:n studiot Berliinissä
Asiamedian lisäksi molemmissa maissa on myös vankka keltainen lehdistö, joka tuottaa lööppejä ja viihdehömppää ihmisten luettavaksi. Oman arvioni mukaan molempien maiden viihdelehdet ovat sangen samanlaista, tosin saksalaisen Bild tabloidin sivuilla ja kannessakin näkee usein paljaita tissejä ja paljasta pintaa, mikä on Suomessa harvinaista.
Paljasta pintaa Bildin sivuilla
Berliinin päätoimitus paavin vierailun aikaan
Molempia maita kuitenkin yhdistää se, että sensationaalisetkin uutiset ovat yleensä jonkinlaiseen tietoon perustuvia ja lähteiltään varmistettuja, mikä on merkittävä ero pohjoisamerikkalaiseen mediakenttään verrattuna.
Vaikka sekä Yhdysvalloissa että Kanadassa ilmestyykin myös laadukkaita sanomalehtiä, on täkäläinen valtamedia huomattavasti eurooppalaisia veljiään viihdepainotteisempaa sekä sisäänpäinkääntyneempää. Tilanne on pahin television puolella, jossa uutistarjonta on erittäin viihteellistä ja uutislähetykset sisältävät hassuja kissavideoita ja muuta uutisarvotonta Youtube viihdettä. Erilaiset nettivideot saattavat olla jopa itse pääuutisaihe, joita analysoidaan ”asiantuntijoiden” toimesta. Amerikan puolella tilanne on mennyt aivan naurettavaksi ja erityisesti CNN, NBC ja Fox News edustavat tällaista journalistista alennustilaa. Monesti globaaliksi mielletty CNN lähettää Pohjois-Amerikassa aivan eri lähetystä kuin Eurooppaan suunnattu versio, jälkimmäisen sisältäessä edes jotain uutisarvoista sisältöä toisin kuin amerikkalainen isoveljensä.
Amerikkalaisen CNN:n vähäistä uutisarvoa
Onneksi Kanadalaiset televisiokanavat eivät ole aivan amerikkalaisten vastineidensa veroisia, mutta niidenkin tarjonta on paljon eurooppalaisia kanavia viihteellisempää. Kansallinen CBC tekee kuitenkin hyvää työtä tuottaen myös paljon asiallista journalismia, mutta valitettavasti yleisradioyhtiön rahoitusta on jatkuvasti leikattu Stephen Harperin konservatiivihallituksen aikana.
Kanadalaisessa uutislähetyksessä käydään usein myös todellista älykästä ja vastapuolta kuuntelevaa keskustelua, kun amerikkalaiskanavilla keskustelu on kiireistä ja toistuvaa päällepuhumista josta jää lopuksi tyhjä olo.
Todellisia aiheita ja keskustelua Kanadan televisiossa
Kiintoisa ero kanadalaisen ja amerikkalaisen uutisjournalismin välillä nähtiin viime syksynä Ottawassa sijaitsevassa Kanadan parlamentissa tapahtuneen ampumavälikohtauksen aikana. Tapahtumien ollessa vielä käynnissä, suolsivat amerikkalaiset uutiskanavat ja näiden tähtireportterit ulos spekulaatioita ja vahvistamattomia huhuja ampujien määrästä sekä motiiveista, liioitellen tapahtunutta huomattavasti myöhemmin todentuneesta. Samaan aikaan kanadalainen uutislegenda Peter Mansbridge kertoi CBC:llä rauhallisesti asioista jotka kanava oli pystynyt vahvistamaan viranomaisilta, välttäen huhujen levittämistä ja tapahtumien liioittelua. Kanava hoiti epäselvästä tilanteesta tiedottamisen niin hyvin, että sitä kehuttiin jälkikäteen monessa yhteydessä esimerkkinä todellisesta journalismityöstä.
Kirjoitus Ottawan ampumatapauksen jälkeen
Toinen merkittävä ero Euroopan ja Pohjois-Amerikan medioiden välillä on uutisaiheiden kattavuus. Suomen uutisissa kerrotaan laajasti tapahtumista ympäri maailman ja näin tehdään myös Saksassa. Oman vaikutelmani mukaan saksalaiset televisiouutiset puhuvat Suomea enemmän eurooppalaisista teemoista, mutta myös ulkomaiden asioita käsitellään laajasti. Tilanne on päinvastainen Pohjois-Amerikassa, jossa uutisvirta muodostuu melkein kokonaan kotimaan uutisista, paikallisuutisten yleensä hallitessa eetteriä. Kanadassa ja Yhdysvalloissa on vain muutama oikeasti maanlaajuinen kanava ja suurin osa ABC, CBC, NBC ja Fox kanavista on paikallisia versioita. Meilläkin näkyvät sellaiset paikalliskanavat kuin ABC 17 ja Fox 62, mikä kertoo paikalliskanavien määrästä koko maassa. 🙄
Amerikkalaisia paikallisuutisia ilman uutisarvoa
Paikallisuudessa on se huono puoli, että harva kanava mahduttaa uutisiinsa kansallisia tapahtumia saati juuri mitään ulkomaanuutisia. Yleensä vain kaikkein suurimmat katastrofit pystyvät ylittämään uutiskynnyksen hetkellisesti ja normaalisti ainoat ulkomaanuutiset amerikkalaisessa valtamedissa ovat Afghanistanista, Irakista tai Syyriasta ja painottuvat sotatapahtumiin ja terrorismiin (ja sen ikuiseen uhkaan).
Pelonlietsonta onkin yleistä amerikkalaisissa valtamediassa ja tunnetuin esimerkki on äärioikeistolainen Fox News kanava, jonka anti muodostuu lähinnä terrorismilla, Kiinalla ja Obaman harjoittamalla sosialismilla pelottelusta. Valitettavasti samaan sortuvat muutkin amerikkalaiset kanavat ja paikallisuutisistakin suurin osa kertoo murhista ja muista väkivallanteoista.
Virheet ja nollauutiset ovat Fox Newsin tavaramerkki
Kanadassa tilanne on hieman parempi, mutta täälläkin uutislähetykset ovat hyvin paikallisia ja CTV Vancouverilla on eri uutislähetys kuin CTV Calgaryllä. Jopa Vancouverin saarella on oma versionsa. Uutisaiheet painottuvat näilläkin kanavilla paikallisiin onnettomuuksiin ja väkivaltaan, mutta joukossa on myös positiivisia ja aidosti informatiivisia uutisia, joita esiintyy hyvin vähän amerikkalaisilla kanavilla.
Kaikkein syvintä median pohjamutaa edustaa kuitenkin pohjoisamerikkalainen keltainen tabloidlehdistö, etunenässään kaksikko Globe ja National Enquirer. Nämä lehdet edustavat kaikkea mikä ei kuulu aitoon journalismiin, kuten valheelliset artikkelit. Kyseisiä lehtiä ei voi edes kutsua sensationaalisiksi, sillä suurin osa jutuista on vain ja ainoastaan toimituksen kirjoittamia valheita. 😡
Uskomattomia todisteita ja käänteitä
Itselläni ainoa kosketus näihin kahteen on silmäillä niiden etusivuja kaupan kassajonossa ja jokainen kerta saa kyllä pudistamaan päätä. Kestoaiheita ovat muun muassa Hillary Clintonin lesbous, alkoholismi ja lähestyvä kuolema, lehtien löytämät todisteet Obaman ”oikeasta syntyperästä” ja totuus John F. Kennedyn murhasta (kumma vain ettei lehtien ”todisteista” innostu uutisoimaan kukaan muu). Myös Iso-Britannian kuninkaalliset ovat usein otsikoissa ja lehdet ovat esimerkiksi jo vuosia tienneet Iso-Britannian kuningattaren olevan kuolemankielissä sekä Camillan pettävän Charlesia harva se viikko. Myös Katen lapsen sukupuoli tiedettiin täysin varmasti jo ennen kuin Kate oli edes raskaana.
Amerikkalaiset julkkikset saavat lehdissä tietenkin myös osansa ja suurin osa jutuista on täysin keksittyjä ja muodostuvat täysin irti kontekstistaan otetuista kuvista (joista osa on elokuvista eikä oikeasta elmästä) ja niiden ympärille keksityistä tapahtumista. Kaikkia uutisia yhdistää yleensä ettei nimettäviä lähteitä ole, vaan lehdet ovat aina kuulleet niistä ”luotettavista lähteistä”. Kaikki väitteet esitetään kuitenkin varmana faktana ja jää täysin lukijan vastuulle päättää mitä uskoa.
Sepitettyjä uutisia
Järkyttävintä on että jotkut jutut mustamaalaavat ja jopa haukkuvat henkilöitä täysin tekastuissa jutuissa ja meno jatkuu lukuisista oikeusjutuista huolimatta. On vaikea ymmärtää kehen tällainen sepitetty uutisointi edes vetoaa, sillä kun ei ole edes viihdearvoa. Mutta joku yleisö näilläkin lehdillä on oltava, kun ne kerta ilmestyvät vuodesta toiseen. Itse tuntisin itseäni aliarvioitavan pahasti näiden roskalehtien toimesta, mutta minä en varmaan kuulukaan kyseisten lehtien lukijakaartiin.
Voidaankin todeta että mediakenttä ja sen noudattamat normit ovat melkoisen erilaiset Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa. Itse pidän huomattavasti enemmän eurooppalaisesta versiosta, jossa media tekee pääosan ajasta sille oikeasti kuuluvaa työtä ihmisten informoimisessa ja tapahtumien raportoinnissa. Pahinta on juuri Fox Newsin kaltainen tyyli, jossa uutisankkurit kertovat uutisten yhteydessä miten yksipuolisesti esitetystä uutisista tulisi ajatella. Ankkurit aivan tosissaan kertovat oman mielipiteensä uutisaiheesta, ihan kuin sillä olisi mitään merkitystä katselijalle. Tämä pyrkiikin muokkaamaan mielipiteitä tiettyyn suuntaan ja luomaan totuuksia joita ei välttämättä ole olemassa. Aiheesta on tehty myös hyvä dokumentti nimeltä Outfoxed.
Mielipiteiden muokkaamista uutisiksi verhottuna
Valitettavasti amerikkalaiset piirteet ovat viime vuosina lisääntyneet myös suomalaisessa mediassa varsinkin internet-uutisoinnissa. Esimerkiksi Helsingin Sanomat kirjoittaa toistuvasti vähän uutisarvoa sisältäviä sensationaalisia uutisia ja jostain käsittämättömästä syystä amerikkalaiset paikallistapahtumat, kuten yksittäiset kaasuräjähdykset tai ampumatapaukset, ovat muka uutisoimisen arvoisia Suomessa.
Samaa suuntausta on näkyvissä myös Yleisradion uutistarjonnassa, vaikka YLE:llä ei julkisena laitoksena ole edes kaupallista painetta tuottaa mahdollisimman myyvää aineistoa. Toivoa sopii että kyse on vain tilapäisestä trendistä, eikä pitkän ajanjakson suuntauksesta. Loppukädessä kuitenkin ihmiset päättävät mitä haluavat katsoa ja lukea, ja valitettavasti monesti viihde tuntuu voittavan faktan. 😕