Viime sunnuntainen museokierrokseni Washingtonissa jatkui Smithsonianin upean luonnontieteellisen museon jälkeen aivan naapurissa sijaitsevassa Amerikan historian museossa. Tämä vuonna 1964 avautunut museo keskittyy nimensä mukaisesti Yhdysvaltojen historian sekä kulttuurin esittelyyn ja on Smithsonianin museoille tyypillisesti ilmainen.
Museossa on yhteensä kolme kerrosta ja ensimmäisessä kerroksessa esitellään amerikkalaisia keksintöjä sekä teknologian edistystä viimeisten kolmensadan vuoden ajalta. Esillä on muun muassa hehkulamppuja Thomas Edisonin aikakaudelta sekä erilaisia koneita, jotka vaikuttivat liukuhihnan keksimiseen. Erityisen kiintoisa näyttely samassa kerroksessa on America on the Move, joka keskittyy tarkastelemaan erilaisten liikennemuotojen sekä liikkumisen kehittymistä tässä valtavassa maassa. Liikenteessä on jotain minua suuresti kiehtovaa ja vietinkin hyvän aikaa näyttelyn kiertämiseen.
Amerikkalaisia keksintöjä
Liikenteen historiaa
Varhaisia junia
Alakerrasta löytyy myös myös paljon materiaalia Amerikan historiasta aina pioneeriajoista ensimmäisiin seteleihin saakka. Aikanaan käytössä ollut sadantuhannen dollarin seteli on kiintoisa näky, samoin pöytä jonka ääressä etelävaltioiden Konfederaation kenraali Robert E. Lee allekirjoitti antautumisen pohjoisvaltioiden Unionin kenraali Ulysses S. Grantille. Tämä historiallinen sopimus päätti Amerikan sisällissodan huhtikuun 9. päivä vuonna 1865.
Vanhan talon rakenteita
Pioneeriajan vankkurit
Historiallinen neuvottelupöytä
Sadantonnin seteli
Kakkoskerroksessa sijaitsee lukuisia eri näyttelyitä mitä erikoisemmista aiheista, kuten amerikkalaisesta keittiökulttuurista. Kerroksen suurin (kirjaimellisesti) näyttelyesine on kuitenkin Star-Spangled Banner Flag. Tämä 9×13 metrin kokoinen jättimäinen Yhdysvaltojen lippu vuodelta 1814 on kulttuurihistoriallisesti merkittävä, sillä se antoi inpiraation Amerikan kansallishymnille.
Lippu liehui Baltimoressa sijaitsevan Fort McHenryn linnakkeen yllä Britannian ja Yhdysvaltojen välisen Vuoden 1812 sodan aikana, jonka loppupuolella britit yrittivät valloittaa Baltimoren itselleen. Amerikkalaiset onnistuivat kuitenkin pitämään linnakkeen ja Baltimoren hallussaan taistelussa ylivoimaista brittilaivastoa vastaan. Tapaus ja linnakkeen läpi taistelun liehuva lippu kuitenkin inspiroi paikallista runoilijaa Francis Scott Keytä kirjoittamaan näkemästään runon, josta muodostui myöhemmin nykyisin tunnetun hymnin sanoitus.
Jättimäinen Fort McHenryn lippu
Kaksisataa vuotta vanha lippu on monista restaurointiyrityksistä huolimatta heikossa kunnossa, minkä vuoksi se on esillä todella hämärässä erikoishuoneessa. Lipusta ei saa ottaa valokuvaa siihen osuvan valon määrän minimoimiseksi, mutta se on kiintoisa nähtävä juuri siihen liittyvän historian sekä sen todella valtavan koon vuoksi.
Museon ylimmässä kerroksessa on tarjolla lisää materiaalia Amerikan sotaisan historian varrelta. Pysyväisnäyttelyssä esitellään monenlaista aineistoa toisen maailmansodan julisteista aina Syyskuun 11. päivän tapahtumiin saakka. Kerroksessa on näytteillä myös hieman kevyempiä aiheita, kuten amerikkalaisen populaarikulttuurin hahmoja. Pienessä erikoisnäyttelyssä esitellään Yhdysvaltojen presidentille kuuluvaa esineistöä, kuten Valkoisen talon juhla-astiastoa sekä presidentin puolison juhlapukuja. Mekkonäyttely onkin yksi museon suosituimmista.
Amerikan sotaista historiaa
Toisen maailmansodan julisteita
Populaarikulttuurin hahmoja
Mielestäni National Museum of American History oli erittäin kiintoisa nähtävä ja listaisinkin sen Washingtonin museoiden top5:een. Minulla kului museolla kaksi tuntia rattoisasti ja suosittelen sitä vilpittömästi kaupungissa vierailevalle.
Maanantaina sitten Niina saapui tänne Washingtoniin omalle kahden viikon työmatkalleen. Meillä oli ollut vuosipäivä kaksi viikkoa aiemmin ja sen kunniaksi kävimme keskiviikkona syömässä yhteisen juhlaillallisen. Illallispaikaksi valikoutui Georgetownin kaupunginosassa sijaitseva fiini 1789 Restaurant, joka on yksi Washingtonin parhaita ravintoloita. Ravintola sijaitsee nimessään olevan vuosiluvun historiallisessa rakennuksessa ja siellä on ruokaillut useita Yhdysvaltojen presidenttejä sekä huippupoliitikkoja. Esimerkiksi Barack Obama on kestittänyt siellä Saksan liittokansleri Angela Merkeliä tämän Yhdysvaltojen vierailulla.
Fiini 1789 Restaurant
Juhlaillallisella
Ravintola on ruokalistaltaan ranskalainen ja me valitsimme listalta erilaista kalaa yhdisteleviä ruokia. Kuten odottaa saattoi, oli ruoka jälkiruokia myöden suussasulavaa ja se kruunasi juhlapäivämme mitä upeimmin. Yhteisen viikkomme aikana kävimme vielä torstaina valokuvaamassa pääkaupunkia pimeällä, mistä kuvasatoa vielä uuden kirjoituksen muodossa.
Herkullisia luomuksia