Keskiviikkona vietettiin Niinan syntymäpäiviä, minkä kunniaksi vein hänet illalla ulos syömään. Illallispaikaksi ei tietenkään kelvannut mikään tavallinen ravintola, vaan olimme tehneet varauksen työpaikkamme sisäpihalla sijaitsevaan Reinstoff nimiseen ravintolaan. Tämä sangen uusi ravintola avautui vuonna 2009 entisen hehkulampputehtaan paloaseman tiloihin ja se on yksi Berliinin tämän hetken kuumimpia gourmet-ravintoloita. Tunnustuksena korkeasta laadustaan ravintola sai ensimmäisen Michelin-tähtensä vain kuusi kuukautta ovien avaamisesta, mikä on nosti suuresti kiinnostusta sitä kohtaan.
Kahden tähden Reinstoff
Toisen Michelin-tähtensä ravintola sai yllättäen nyt syksyllä, mikä tekee siitä luksushotelleissa sijaitsevien Fischers Fritzin (Hotel Regent) ja Lorenz Adlonin (Hotel Adlon) veroisen illallispaikan. Näiden kolmen kahden tähden paikan lisäksi Berliinissä on yhteensä kymmenen yhden Michelin-tähden ravintolaa vuoden 2012 listauksessa. Ravintoloiden määrässä Berliini onkin Saksan suurkaupunkien johdossa (München 11, Hampuri 9 Michelin-ravintolaa).
Reinstoff on meille tuttu paikka, sillä kuljemme sen ohitse joka päivä töissä käydessämme. Ravintolan tilalla sijaitsi aiemmin sangen tavallista lounasruokaa tarjoileva ravintola, jossa tuli käytyä lounaalla muutamia kertoja ennen sen lopettamista. Melkeinpä mystisen maineen saanut Reinstoff onkin kiinnostanut meitä jo pitkään ja niinpä olikin kiintoisaa vierailla siellä keskiviikkoiltana.
Ravintola aukaisee ovensa iltaseitsemältä ja olimme (tietenkin) ensimmäisinä paikalla. Henkilökohtainen palvelija ohjasi meidät ruokasalin puolelle, jossa meidän istutettiin pieneen kulmapöytään. Ruokatila on pienehkö ja asiakaspaikkoja on ehkä viisitoista pöydällistä. Sisustus on sangen moderni, mustine seinineen sekä katosta roikkuvine kiiltävine palloineen. Kolmella seinustalla seinää peittävät koko seinän mittaiset suuret peilit. Kesäaikaan ravintolan edustalla on pieni terassi.
Ravintolan moderni sisustus
Ravintolan menu käsittää kaksi kokonaisuutta; quite near sekä far away. Näistä ensimmäinen on valinnan mukaan 4-6 ruokalajin kokonaisuus paikallisista herkuista tehtyjä luomuksia. Jälkimmäinen on puolestaan 5-8 ruokalajin kokonaisuus hieman etäänpää olevia makuja. Hinnat ovat (vuonna 2011) 66 euroa neljältä ja 129 euroa kahdeksalta ruokalajilta. Me päädyimme viiden ruokalajin illalliseen far away -listalta, sillä koimme sen vastaavan parhaiten kiinnostustamme. Valitsemaamme ateriaankin tarjoiltiin lisäksi kaikille kokonaisuuksille yhteisiä alku- ja jälkipaloja, sekä kokin terveiset, joten illan lopullinen kokonaisuus oli 5+3 ruokalajia.
Alkupaloina meille tuotiin ”aistien herättämiseksi” neljä pientä tapasta. Näistä erityisesti metsäsieni sommitelma sekä kumkvatti kera muikun mädin olivat meistä kaksi parasta, mutta jokainen alkupala onnistui todellakin herättämään aistimme. Kokin terveinen oli hieman erikoisempi, jonkinlaisia lehtiä ja juuria yhdistelevä tekele.
Makoisia alkupaloja aistien herättämiseksi
Kokin erikoinen tervehdys
Pääruokien listalta valitsimme alkuun sekä norjalaisen kuningasrapukoktailin että asetelman kampasimpukkaa. Sitä seurasi pikkukauriin lihasta tehty kevyesti grillattu tartar. Varsinaisena pääruokana oli erityisen Charolais-karjan sisäfilettä kera härän kuonosta siivuloidun salaatin ja kermakastikkeen. Liha oli aivan jumalaisen hyvää ja nautimme jokaisen suupalan hiljaa, silmät kiinni. Puhdasta parhautta, joka jäi mieleen!
Norjalainen kuningasrapukoktail, kampasimpukkaa sekä pikkukauris tartar
Uskomattoman makoisaa Charolais-sisäfilettä
Viimeisenä ruokalajina nautimme suklaasta ja hunajakakusta tehtyä jälkiruokaa, jota seurasi vielä neljän herkkupalan kokonaisuus jäätelöä, donitsia sekä pieni jogurttiasetelma. Kuten kaikki muutkin annokset, myös jälkiruoat oli aseteltu kauniisti omille alustoilleen.
Suklaata ja hunajakakkua
Toinen kattaus jälkiruokaherkkuja
Niina nautti menun viinisommitelman kanssa ja minulle tarjottiin alkoholittomia mehuja. Mehut toimivat jälleen erittäin hyvin yhteen ruoan kanssa, vaikka sommelier sanoikin joutuvansa toteuttamaan kohdallani harvinaisen ja siksi haastavan toiveen. Palvelu oli Reinstoffissa moitteetonta, sillä aktiivisesti toimeen tarttuvaa henkilökuntaa on runsaasti. Kiettiössäkin ahkeroitiin, sillä ruoka saapui hyvin rivakasti.
Kaiken kaikkiaan kokonaisuudesta jäi erittäin positiivinen kuva, mikä vastasi hyvin ennakkokäsitystä kahden Michelin-tähden illallisesta. Vertailu on rajoittuneella kokemuksellamme hieman hankalaa, mutta lokakuussa koetun kolmen Michelin-tähden Aquan tasolle Reinstoff ei meistä aivan yltänyt. Erot ovat hyvin pieniä, mutta Aquassa palvelu oli vieläkin huomaavaisempaa ja täysin ammattimaista. Reinstoffin kokemuksessa oli jotain uutuudenomaista, mikä on täysin ymmärrettävää nuoren ravintolan kohdalla. Pääkokki Daniel Achilleskin on vain 34-vuotias.
Kaiken kaikkiaan meillä kului 5+3 ruokalajin illallisella hieman reilut kaksi ja puoli tuntia. Hintaa elämykselle tuli juomarahoineen 150 euroa per henki, mikä on mielestäni täysin koetun elämyksen tasolla. Hintaa kauhistelevan tulee muistaa, että kolmen tähden elämys maksoi 250 euroa per henki. Siinä on kyllä sillä kolmannella tähdellä paljon lisähintaa. Joka tapauksessa Reinstoffia ei voi kuin suositella lämpimästi, sillä se muistutti meitä jälleen kerran, miten silloin tällöin nautittu gourmer-illallinen on ikimuistoinen elämys.
Reinstoff
Schlegelstraße 26c
10115 Berlin-Mitte
Valitettavasti Reinstoff on sittemmin suljettu ja harmittaakin että sen herkkuja tuli käytyä nauttimassa vain kerran.