Mennyt kesä on ollut kelien puolesta melkoisen arvaamaton. Alkukesästä täällä Vancouverissa manailtiin kylmintä kesäkuuta 30 vuoteen sekä vähintään joka toinen päivä saatuja kaatosateita. Kesästä ei ollut tietoakaan ja kuukauden keskilämpötila jäi 17,8 asteeseen (normaalisti 19,2 astetta). Sadetta saatiin kesäkuussa 76,8 millimetriä kun normaali lukema on 54,8 milliä. Kaikki muuttui kuitenkin heinäkuun alkupuolella, jolloin kelit viimein lämpenivät ja aurinko tuli esiin. Silloin sen kelin ei halunnut milloinkaan loppuvan ja niin näyttää myös käyneen…
Kuten tuota sivupalkissa olevaa sääennustetta seuranneet ovat voineet havaita, on viiden päivän sääennuste ollut viikkokausia aurinkoa auringon perään, vain muutamalla puolipilvisellä päivällä täydennettynä. Lämmintä on ollut ja elokuun keskilämpötila olikin 23,5 astetta, mikä on pari astetta normaalia enemmän. Kuukauteen mahtuikin monia yli kolmenkymmenen asteen hellepäiviä, jotka ovat harvinaisia Vancouverissa. Sadetta on puolestaan saatu elokuun 1. päivän jälkeen ainoastaan 6,3 millimetriä, mikä on kuivin loppukesä paikallisen tilastohistorian aikana. Vuodesta 1907 kerätty säädata kertoo aiemman ennätyksen olleen 9,4 millimetriä, joten kuluva kesä rikkoo ennätyksen suurella kaulalla. Ero normaaliin sademäärään (92 millimetriä) on merkittävä.
Vancouverin tilanne ei ole ainutlaatuinen, vaan koko Pohjois-Amerikassa on kärsitty tänä vuonna ennätyskuivasta kesästä. Keskilännessä suurin osa tämän vuoden maissisadosta on menetetty, kun yli +40 asteen helteinen keli kuivatti viljelysmaat. Normaalisti vuorten ja tyynen valtameren välissä sijaitseva Vancouverin metropolialue on turvassa äärimmäiseltä säältä, mutta tämä vuosi on osoittanut ilmastonmuutoksen tuntuvan täälläkin.
Meneillään oleva kuivuus johti tällä viikolla siihen, että Vancouverista noin 50 kilometriä länteen sijaitsevalla Sunshine Coastin alueella jouduttiin asettamaan rajoituksia veden käytölle, kun vesivarastona toimivan paikallisen järven pinta laski ennätyksellisen alas. Vancouverissa tilanne ei onneksi ole näin vakava. Kaupunkialueen vesi tulee pääasiassa North Shore Mountainsien pohjoispuolella sijaitsevilta tekojärviltä ja siellä vettä on edelleen runsaasti. Tosin sielläkin kuiva kesä on lehtitietojen mukaan nähtävissä.
Kuivan kesän ennustetaan johtavan myös mietoon talveen, jollainen nähtiin viimeeksi vuonna 2010. Silloin tyynellä valtamerellä vaikuttava El Niño sääilmiö uhkasi jopa talviolympialaisia, kun lunta ei meinattu saada tarpeeksi ajoissa. Lopulta taivas kuitenkin aukeni ja lunta saatiin lopputalveen mennessä reippaastikin. Toivon mukaan lunta saadaan tänäkin vuonna vuorilla, sillä sitä näkyä odottaa jo kovasti. Mahdollisuus ensilumen näkemiseen alkaakin pian olla, sillä yölämpötilat alkavat lähestyä +10 astetta täällä keskustassa, mikä normaalisti tarkoittaa nollan tienoota vuorilla. Tarvittaisiinkin vain sitä sadetta.