Jatkoa täältä. Matkakertomuksen muut osat löytyvät täältä.
Kauniista, joskin hieman koleasta Oklahomasta, jatkui suuri automatkamme kohti etelää ja legendaarista Texasia. Tämä sekä pinta-alaltaan että väkimäärältään Yhdysvaltojen toiseksi suurin osavaltio on liittovaltion eteläosien merkittävä talouskeskus, jonka pääkaupunki on Austin. Emme olleet kuitenkaan matkalla Austiniin, vaan automme nokka osoitti kohti legendaarista Dallasia.
Matkalla kohti etelää
Oklahoma Citystä on matkaa Dallasiin noin 330 kilometriä, eikä matkan varrella sijaitse juuri muuta kuin koleaa preeriaa. Liikenne Interstate 35:lla on rauhallista aina osavaltioiden rajalle saakka, josta se alkaa kuitenkin hiljalleen vilkastumaan. Osavaltioiden rajana toimii Red Riverin niminen joki, jonka Oklahoman puolella sijaitsee suuri kasinokeskittymä. Joen vastarannalla kyltit toivottavat tervetulleeksi mahtavaan Texasiin, muistuttaen kuitenkin, että ”Don’t Mess With Texas!”.
Tervetuloa Texasiin
Texasin silmät vahtivat herkeämättä
1,3 miljoonan asukkaan Dallas on Texasin kolmanneksi suurin kaupunki ja yhdessä naapurikaupunkiensa kanssa se muodostaa Dallas-Fort Worth Metroplexinä tunnetun jättimäisen metropolialueen. Tämä Yhdysvaltojen neljänneksi väkirikkain metropolialue myös kasvaa ripeää vauhtia ja sen väkiluvun arvellaan olevan jo lähes seitsemän miljoonaa. Lukemia vertaillessa käy hyvin ilmi, että metropolialueen ihmiset asuvat erittäin suurella alueella ja metropolilla onkin pituutta länsi-itä suunnassa peräti sata kilometriä ja pohjois-etelä suunnassakin noin 70 kilometriä. ❗ Valtavan laajalle levittäytynyttä aluetta yhdistävät lukuisat suuret moottoritiet, jotka yhdistävät itälaidan Dallasin ympäröiviin esikaupunkeihin sekä länsilaidan Fort Worthiin.
Jättimäinen Dallas-Fort Worth Metroplex
Pohjoisesta päin saavuttaessa saavutaan ensiksi Fort Worthin alueelle ja matkalla ohitetaan siellä sijaitseva jättimäinen Texas Motor Speedway. Tälle jättimäiselle rinkulalle ja sen ympäristöön kokoontuu kisojen aikaan jopa parisataatuhatta katsojaa seuraamaan vauhdikkaita NASCAR ja IndyCar kisoja.
Texas Motor Speedway
Matkalla kohti hotelliamme ohitimme myös Dallasin jättimäisen lentokentän, joka on maailman suurimman lentoyhtiö American Airlinesin kotikenttä sekä merkittävä lentoliikenteen keskus. Kentän kautta kulkee vuosittain 64 miljoonaa matkustajaa, tehden siitä yhden maailman vilkkaimmista kentistä. Koska Texasin preerialla on ollut tilaa rakentaa, on lentokentän alue suurempi kuin Manhattanin saari New Yorkissa. Kentän viisi kaarevaa terminaalia sijaitsevat keskellä kenttää ja niiden alitse johtaa kentälle ja sieltä vievä moottoritie.
Kaukaisuudessa häämöttävä Dallas
Ramppeja Dallasia lähestyttäessä
Hotellimme sijaitsi Irvingissä, joka on 228 000 asukkaan esikaupunki Dallasin kupeessa. Kaupunki on kuitenkin merkittävä työllisyyskeskittymä ja siellä sijaitsee muun muassa maailman suurimman öljy-yhtiö ExxonMobilin pääkonttori. Irving onkin varakas kaupunki ja hotelliamme ympäröivät lukuisat hyvinhoidetut golf-kentät.
Kauppakeskuskytän koppi sekä drive-in pankki
Yöpyisimme hotellissamme seuraavat kolme yötä, joten purimme laukkumme kokonaan. Illaksi ajoimme Dallasiin katsomaan NHL-jääkiekkoa. Kotijoukkue Dallas Stars sai vieraakseen St. Louis Bluesin, joka lopulta voitti ottelun 3-2 jatkoaikamaalilla. Vaikka jääkiekko ei olekaan kovin iso juttu Texasissa, oli ottelussa kuitenkin erittäin hyvä tunnelma ja kotiyleisö jaksoi tsempata joukkuettaan läpi ottelun. Erityishuomiota nautti Dallarin suomalainen maalivahti Kari Lehtonen, joka tekikin ottelussa monia loistavia torjuntoja.
Dallas Starsin kotiareena
Tiukka ottelu Bluesia vastaan
Seuraavana aamuna oli aika aloittaa itse Dallasin tutkiminen. Päivästä oli tulossa mitä kaunein ja ajoimmekin suoraan keskustan kupeessa sijaitsevalle Reunion Towerille. Tämä vuonna 1978 valmistunut 171 metriä korkea torni tarjoaa kaupungin parhaat maisemat huipullaan sijaitsevasta ”pallosta”. Kauniina päivänä kaupungin siluetti levittäytyy nätisti aivan vierellä, keskustaan johtavien leveiden moottoriteiden ympäröidessä aluetta.
Kohti Dallasia!
Helposti erottuva Reunion Tower
Maisema Fort Worthin suuntaan
Ympäröiviä moottoriteitä sekä kuiva Trinity River
Mahtava Dallas
Dallasilla on sangen huomattava siluetti, sillä kaupungista koettiin 1980-luvulla suuri rakennusbuumi Texasin öljybuumin vanavedessä. Tuolloin valmistuivat melkein kaikki keskustan merkittävimmät pilvenpiirtäjät, joista korkein on 281-metrinen ja 72-kerroksinen Bank of America Plaza. Päivällä hieman karun näköinen lasitorni on valaistu pimeällä todella hienosti, mutta tästä lisää hieman myöhemmin. Toinen keskustan silmiinpistävä rakennus on 220-metrinen Fountain Place, jonka viistot lasipinnat erottuvat selvästi muista rakennuksista. Kummastakin pilvenpiirtäjästä suunniteltiin alunperin kaksoistorneja, mutta rakennusbuumin katkeaminen 80-luvun öljyromahduksessa jätti lopulta molemmat tornit yksittäiskappaleiksi.
Keskustan maamerkkejä
Aivan Reunion Towerin juurella sijaitsee myös pieni Dealey Plazan aukio, jolla sattui maailmanhistoriaa mullistanut välikohtaus marraskuun 22. päivä vuonna 1963. Yhdysvaltojen presidenttinä toimi tuolloin nuori John F. Kennedy, joka oli saapunut vaalikiertueelle Dallasiin valmistautuakseen seuraavan vuoden presidentinvaaleihin. Kennedy vieraili vaimonsa Jacquelinen sekä valtuuskuntansa kanssa eri puolilla Dallasia ja kello 12:30 aikaan Kennedyn autosaattue oli ehättänyt tämän pienen aukion kohdalle. Tasan tuona kellonlyömänä aukion reunalla sijaitsevan koulukirjavaraston kuudennen kerroksen ikkunassa istuskellut Lee Harvery Oswald ampui kolme kuolettavaa laukausta kohti presidentin autosaattuetta, surmaten tämän.
Dealey Plaza sekä Kennedyn murhapaikka (huomaa rasti)
Maailmaa ja Yhdysvaltoja syvästi järkyttänyt salamurha johti valtaisaan operaatioon ja Oswald pidätettiin lähistöltä vain tunti veriteon jälkeen. Tämä kuitenkin väitti ettei ollut kaikkien etsimä salamurhaaja, mutta tätä ei ehditty koskaan käsitellä oikeudessa, sillä vain kaksi päiväämyöhemmin paikallinen yökerhonpitäjä sekä hämärämies Jack Ruby ampui Oswaldin suorassa televisiolähetyksessä.
Syy salamurhaan, Oswaldin syyllisyys sekä oliko ampujia enemmän kuin yksi ovat kysymyksiä joihin ei saatu täydellistä vastausta, vaikka virallisen ja kovasti arvostellun tutkimuksen mukaan näin oli. Tapaukseen liittyy kuitenkin runsaasti epämääräisiä yksityiskohtia, joita saatavilla oleva vähäinen kuvamateriaali, kuten kuuluisa Zapruderin filmi, eivät kokonaan kerro. Monesti ehdotettu epäily toisesta ampujasta sijoittaisi tämän murhapaikan taustalla sijaitsevalle ruohokummulle, mutta tälle teorialle ei ole löydetty koskaan selvää vahvistusta.
Mahdollisen toisen ampujan sijainti
Rakennuksessa josta kuolettavat laukaukset ammuttiin on aihetta laajasti käsittelevä museo, joka on äärimmäisen kiinnostava vierailtava. Kierroksen aikana pääsee myös näkemään kulmauksen sekä ikkunan josta laukaukset ammuttiin. Osumakohdista muistuttavat tiehen maalatut kolme rastia, joista keskimmäinen on kuolettavan pääosuman kohta.
Salamurhaajan näkökulma
Dealey Plazalta on hyvä jatkaa kävellen kohti Dallasin keskustaa. Alueella sijaitsee runsaasti vanhaa rakennuskantaa ja sitä halkoo myös Dallasin raitiovaunuverkosto. Itselleni oli pieni yllätys, että henkeen ja vereen autokaupunkia edustavaan Dallasiin on rakennettu 1990-luvulta lähtien laajaa raitiovaunuverkostoa. Verkostoon kuuluu nykyisin neljä linjaa ja sillä on pituutta 145 kilometriä, tehden siitä Yhdysvaltojen laajimman. Raitiovaunuilla matkustaa päivittäin yli 220 000 matkustajaa, mikä on erittäin positiivinen lukema ja poissa autoliikenteestä. Vuodesta 2014 lähtien raitiovaunulla on myös päässyt Dallasin molemmille lentokentille eli se on kohtuullisen kätevä turisteillekin.
Vanha hieno tiilirakennus
Yhdysvaltojen suurin raitiovaunuverkosto oli yllätys
Vaikka kyseessä olikin maanantai, oli Dallasin keskusta meistä hyvin hiljainen. Kaduilla ei näkynyt paljoakaan ihmisiä, eikä autoliikennekään ollut kovin paljoa. Kiertelimme kuitenkin keskustan sokkeloita sekä historiallisia rakennuksia kuvaillen. Dallasissa on runsaasti upeaa vanhaa arkkitehtuuria, jota on ilo katsella. Pienempi ilo on kuitenkin vuonna 1978 valmistunut kaupungintalo, joka on melko brutaali betonimöhkäle. 😕
Synkkä ja hiljainen keskusta
Historiallisia hotelleja
Hämärtyvä ilta
Brutaali kaupungintalo
Illan hämärtyessä ajoimme keskustaa ympäröivän moottoritien ympäri siluettia ihaillen, minkä lisäksi teimme lyhyen pysähdyksen kaupunkia halkovan, joskin suureksi osaksi toisaalle johdetun, Trinity Riverin rannassa. Jokipenkan päältä aukeaa sangen hyvä näkymä pimentyvään keskustaan.
Iltaruuhkaa kehätiellä
Illan viimeinen kajo
Vauhdista napattu yökuva
Loppuillan vietimme hotellilla, jossa podimme molemmat pienoista kuumetta. Veljenihän sairastui jo Chicagossa ja oli voinut huonosti muutaman viime päivän ajan. Dallasissa myös minulle nousi pieni kuume yön aikana, mutta emme antaneen sen muuttaa suunnitelmiamme liiaksi, sillä olisihan edessä uudenvuodenaatto. 😮
Myös aatto valkeni erittäin kauniina ja aamupäivällä hieman voimia kerättyämme ajoimme Arlingtoniin. Siellä sijaitsee lukuisia Dallasin alueen huvituksia, kuten esimerkiksi suuri Six Flagsin huvipuisto sekä jättimäinen AT&T Stadium. Tämä Dallasin yhden suurimman työnantajan nimeä kantava valtava stadion valmistui vuonna 2009 ja on yksi Amerikan hulppeimpia urheilupyhättöjä. Stadion on amerikkalaista jalkapalloa pelaavan Dallas Cowboysin kotikenttä ja se mahduttaa sisäänsä jopa 105 000 katsojaa. Valitettavasti vierailumme ajankohdalle ei osunut yhtään jalkapallo-ottelua, sillä vaikka itse laji ei kiinnosta pienimmässäkään määrässä (ei edes Super Bowl), niin tämän kokoluokan urheilutapahtuman näkeminen olisi ollut silti jotain erilaista. Hassua kyllä, koostaan huolimatta liput Cowboysien otteluihin ovat erittäin kalliita.
Vuoristorata Six Flagsin alueella
Lehmipoikien jättimäinen kotistadion
Arlingtonista matkamme jatkui Fort Worthiin, joka on 812 000 asukkaan alueen toiseksi suurin kaupunki. Fort Worth perustettiin alunperin armeijan tukikohdaksi, mutta Texasin vaiheikkaan historian aikana tämä pieni linnoitus menetti hiljalleen merkityksensä. Merkittäviksi tekijöiksi nousivat kuitenkin puuvillan viljely sekä karjankasvatus voimakkaasti ja Fort Worth olikin merkittävä kaupunki kuuluisalla Chisholm Traililla, jota pitkin texasilaiset karjankasvattajat ajoivat laumojaan kohti Kansasin teurastamoja pohjoisessa. Reitin merkitys kuitenkin väheni, kun rautatie saapui Fort Worthiin vuonna 1876, jolloin karja voitiin lastata junien kyytiin kaupungissa. Tämän valtavan operaation ympärille muodostui Fort Worth Stockyardsina tunnettu alue, joka on sittemmin muuttunut isoksi viihdealueeksi. Alueella järjestetään edelleen muun muassa rodeoita, jollaisen olisimme itsekin halunneet nähdä, mutta huonon voinnin vuoksi päätimme vain ajaa alueen lävitse.
Fort Worth siluetti
Stockyardsin aluetta
Vanhan ajan tunnelmaa
Itse Fort Worthin keskusta on Dallasiin verrattuna sangen pieni ja matala, mutta myös sieltä löytyy runsaasti vanhaa arkkitehtuuria. Ajelimme hetken aikaa keskusta katuja ja kaupunkin vaikutti sangen kiintoisalta. Vierailumme jäi kuitenkin hieman lyhyeksi, sillä meillä oli kiire suunnata takaisin hotellillemme huilaamaan ennen iltaa.
Kaupungin keskustaa
Illalla nimittäin suuntasimme takaisin Dallasiin, jonka keskustassa vietetään Texasin suurimmaksi kehuttua uudenvuodenjuhlaa. Koska kaikki on tunnetusti Texasissa suurempaa, ajattelimme että kyseessä on valtava uudenvuodenjuhla. Tämä oli kuitenkin väärä oletus, sillä uusivuosi ei ole Pohjois-Amerikassa yhtä suuri juhla kuin Euroopassa tai Aasiassa. Olen hämmästellyt asiaa aiemmin täällä Vancouverissakin, sillä uudenvuoden ilotulituksen ovat yllättävän pieniä.
Matkalla uudenvuodenjuhlaan
Dallasin keskustassa vietettävää juhlaa kutsutaan nimellä Big D NYE ja se kerää keskustaan reilut 30 000 ihmistä juhlistamaan vuoden vaihtumista. Juhlalle omistettu alue on kuitenkin sangen pieni, minkä vuoksi muutamalla kadulla onkin melkoinen tungos. Valitettavasti kuitenkin itse paljon hehkutettu ilotulitus on hyvin vaatimaton ja Dallasia suurempi ilotulitus järjestetään esimerkiksi pienessä kotikylässäni Suomessa.
Paikalla oli kyllä paljon väkeä…
…mutta itse ilotulitus oli köyhä.
Odotuksiimme nähden kyse olikin melkoisesta pettymyksestä, mutta ainakin se tarjosi meille tilaisuuden nähdä Dallasin keskusta pimeällä. Kaupunki on tuolloin ehkä kaikkein parhaimmillaan, sillä useat pilvenpiirtäjät on valaistu upean värikkäästi. Varsinkin Bank of America Plazan vihreät LED-raidat ovat erittäin tyylikkään näköisiä ja värikkäinä loistaa monta muutakin rakennusta.
Öinen Dallas
Kauniisti valaistuja rakennuksia
Vuosi siis vaihtui rauhallisesti ja yön nukuttuamme jatkaisimme matkaamme yhä syvemmälle etelään, kohti Texasin suurinta kaupunkia Houstonia.
Seuraavaan osaan tästä. Matkakertomuksen muut osat löytyvät täältä.