Kanadan työllisyystilanne (2018)

Maailmantaloudessa eletään tällä hetkellä voimakkaan kasvun vuosia ja monissa maissa parantuneet talousindikaattorit ovat saaneet hallitukset kehuskelemaan omien toimiensa toimivuutta. Tämän todenmukaisuutta voi jokainen arvioida itse, sillä tosiassa monia heikompia talouksia on vetänyt mukanaan maailman suurimman talouden, Yhdysvaltojen, viime vuosien huikea talouskehitys sekä Aasian talouskasvun jatkuminen.

💡 Lue viimeisin kirjoitus Kanadan työllisyystilanteesta täällä.

Myös täällä Kanadassa on nautittu kasvusta ja sekä parantuvasta taloustilanteesta jo usean vuoden ajan, joskin provinssien väliset erot ovat huomattavia. Työllisyydessä mitattuna parhaiten menee edelleen meillä täällä British Columbiassa, jossa työttömyysprosentti oli heinäkuussa tasan 5%. Lukemassa on laskua vuoden takaisesta 0,3% ja taloutta kirittävät voimakas kasvu teknologia- ja matkailualalla. Myös rakentaminen on jatkunut vahvana asuntomyynnin hidastumisesta huolimatta.

Rakennusteollisuus työllistää

Toiseksi paras työllisyystilanne on Quebecissä (5,4%), perässään Ontario (5,7%) eli kolmen suurimman provinssin posiitivisella kehityksellä on ollut huomattava merkitys koko Kanadalle. Preeriaprovinsseista Manitoban työttömyys on ainoana koko maassa kasvanut vuoden aikana prosenttiyksiköllä (6,2%), mutta naapurimme Albertan on laskenut 1,2%:lla lukemaan 6,5%. Provinssi ei ole silti vieläkään toipunut täysin öljyn maailmanmarkkinahinnan muutaman vuoden takaisesta romahduksesta ja murhetta provinssin taloudelle aiheuttaa uusien öljyputkien vastustus erityisesti täällä British Columbiassa.

Koko maan työttömyysprosentti oli heinäkuussa 5,8%, missä on laskua viime vuodesta 0,5%. Lukema on alhaisin sitten 1970-luvun ja vuodessa uusia työpaikkoja on syntynyt 246 000. Kuukausitasolla ja erityisesti nyt kesäkuukausina uudet työpaikat ovat suurelta osin määräaikaisia, mutta 12 kuukauden aikana pysyviä työpaikkoja on syntynyt silti 211 000. Positiivista on kehitys nuorten työttömyydessä, joka oli heinäkuussa 12,8%.

Pelkkä työttömyysprosenssi ei kuitenkaan kerro kaikkea, sillä lukemaan sisältyvät vain aktiiviseksi laskettavat työnhakijat. Kiintoisampi ja Suomessakin viime vuosina enemmän huomiota saanut lukema on työikäisen ikäluokan työllisyysaste, mikä on koko Kanadassa 61,6%. Lukema on korkein Albertassa (67,1%) ja alhaisin Newfoundland and Labradorissa (50,4%). British Columbia sijoittuu listan keskivaiheille 61,3% lukemalla, Metro Vancouverin talousalueen ollessa hieman tätä korkeampi 62,4%.

Kanadalaisilla menee siis kokonaisuudessaan sangen hyvin, joskin suuri riski taloudelle on Yhdysvaltojen suhteiden ja kauppasopimusten tulevaisuus. Vielä huhtikuussa Kanadan vienti Yhdysvaltoihin teki kaikkien aikojen ennätyksen ollen kuukauden aikana huikeat $36,1 miljardia. Suhdetta on kuitenkin koeteltu ja erilaisten tullien uhka leijuu edelleen useiden teollisuudenalojen yllä. Kanadan pääministeri Justin Trudeau on poukkoilevilla ulosanneillaan viilentänyt suhteita Donald Trumpin hallinnon suuntaan, mikä on hyvin vaarallista tilanteessa jossa Yhdysvaltojen vienti on peräti 75% Kanadan kaikesta ulkomaankaupasta. Tältä kantilta katsoen Kanadalla ei ole juuri mitään neuvotteluvaltteja Yhdysvaltoja kohtaan ja juuri siksi Trudeaun ulkopolitiikka voi pahimmassa tapauksessa suistaa Kanadan lamaan.

Yhdysvalloissahan talous on kovassa vedossa, minkä vuoksi Kanadan tilastokeskus julkistaa myös vertailukelpoisia lukemia. Samoilla mittareilla laskettuna Kanadan työttömyysprosentti oli heinäkuussa 4,8% (USA 3,9%), työikäisten työllisyysaste 62,2% (USA 60,5%) ja koko väestön osallistumisaste 65,3% (USA 62,5%). Jos vertailua voi pitää luotettavana, menee Kanadalla edelleen etelänaapuria paremmin, vaikka maan talouskasvu onkin paljon hitaampaa. Lukemista käy myös ilmi, että eri maiden suora vertailu on vaikeaa samoista termeistä huolimatta ja siksi näiden lukemien vertaaminen esimerkiksi täysin eri tilastointikonsepteja käyttävään Eurooppaan ja Suomeen ei ole välttämättä mielekästä.

Tässä vielä jokaisen provinssin tuoreet työttömyyslukemat sekä suluissa vuoden takainen tilanne.

— Newfoundland 15.1% (15.2)
— Prince Edward Island 9.3% (10.0)
— Nova Scotia 7.7% (8.3)
— New Brunswick 7.5% (7.5)
— Quebec 5.4% (5.9)
— Ontario 5.7% (6,3)
— Manitoba 6.2% (5.2)
— Saskatchewan 6.5% (6.5)
— Alberta 6.5% (7,7)
— British Columbia 5.0% (5.3)

(Yhteensä 474 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.